Beplantning

have og grønne områder

Beplantning

Andreas Vestermark

Projektleder og medejer

51809747

andreas@vestermarkribe.dk

Vi har en stor specialviden omkring alle former for beplantning. Vi er meget optaget af det æstetiske udtryk planter kan tilføre et haveanlæg og den stemning de skaber både vinter og sommer.

Hos Vestermark er vi glade for at være med til at udvælge de rette planter til dig og vi kommer gerne med forskellige ideer til beplantning ud fra de ønsker og behov du har.

På plante lageret i Ribe finder du et stort udvalg af smukke planter, buske og træer fra ind- og udland. Du kan komme og gå rundt mellem dem og udvælge lige netop det du ønsker dig og som passer til dine ønsker for vedligehold.
Der er storslåede træer og buske i alle størrelser, hvilket betyder at du ikke skal vente i flere år før din have er opvokset og grøn. Vi har et udvalg af specielle planter og ældre træer, som fx smukke bonsai træer der er mere end 30 år gamle eller pyramide klippede planter der er 8 meter høje.

Udvalget er stort og har du specielle ønsker til eksklusive planter så er det muligt at importere fra hele Europa. Vi har mulighed for at imødekomme store ordrer og er kendt som en pålidelig totalleverandør til den grønne sektor.

Professionel vejledning

Mulighederne er mange når du skal vælge hvilken type planter du ønsker i din have og vi vil anbefale at du tager en anlægsgartner med på råd. Der kan være mange overvejelser ift. Jorden, skygge eller sol, krav til vedligehold mm. Og der er også forskel på om man anlægger en ny have og planter i denne, eller om der skal plantes på ny i en allerede eksisterende have med allerede eksisterende beplantning – det er nemlig ikke alt beplantning der kan trives sammen.

Noget beplantning i særdeleshed kan, er at tilføre din have frodighed, en varm naturlig stemning og ikke mindst stilfuldhed. Flotte og velplacerede planter kan give en wow-effekt som fuldender havens udtryk og som kan trækkes med ind i huset, gennem kigget fra vinduer og døre. Det er klogt at vælge et miks af planter, træer og buske alt efter funktioner i uderummet, udseende og ønsker til vedligehold. Hvordan de ser ud i vintertiden bør også overvejes, så hele haven ikke er brun og afblomstret på samme tid. Vi har en stor viden om hvilke planter der er stedsegrønne året rundt, hvornår de forskellige skal beskæres og hvilken type jord de trives bedst i.

Hos Vestermark får du altså ikke kun et storslået planteudvalg, men også ekspertise i plantevækst. Alle haver og grønne anlæg er forskellige, og gunstigheden for vækst varierer i forhold til lys, skygge, jordbundstype og lokale vejrforhold.
Vi kan rådgive dig i valget af planter, og hvordan planterne bedst placeres for optimale vækstbetingelser.

Vi tilpasser naturligvis vores forslag til beplantning ud fra dine ønsker til Vedligehold. Ønsker du hjælp til fast løbende vedligehold af dine planter og grønne områder, så står vores grønne team af gartnere klar til at assistere dig. Læs mere om mulighederne for vedligehold lige her.

Beplantning omkring terrasse

I forhold til indretning af havens områder og hvordan de forskellige ”rum” opdeles, kan beplantning bruges på en kreativ måde. Plantebede kan fx bruges til at afgrænse havens terrasser fra stier, græsplæner eller hæk. Indholdet i bedene giver en flot og naturlig opdelingsløsning, som kan bidrage til nogle smukke rammer for- og omkring terrassen. Typen af beplantning kan vælges ud fra hvor meget eller hvor lidt der skal opdeles og lukkes af ift. den øvrige del af haven.

Terrasser ligger som oftest op ad huset og den beplantning man har omkring sin terrasse, vil derfor også kunne ”trækkes med ind i huset” via vinduer og døre. Beplantningen vil være med til at gøre din have og din terrasse flot at kigge ud på hele året rundt og kan betyde at det er smukt, også når årstiderne skifter. Hos Vestermark sætter vi pris på den stil vores haver får når sæsonerne skifter og vi vil gerne hjælpe med udvælgelsen af beplantning med det for øje.

En flot og stilfuld beplantning omkring terrasserne i haven skaber enestående små hyggesteder og giver plads til nydelse på en solrig forårs- eller sommerdag. Flotte tagudbunde træer kan også være med til at skabe skyggesteder når solen står højt på himlen og på den måde kan beplantningen tænkes ind, som en del af indretningen. En anden fordel beplantning kan bidrage med omkring terrassen, er læ. Læ-beplantning kan tænkes ind mange steder i haven og kan være med til at skabe muligheder for mindre vind og træk på steder, hvor du ønsker det. En skærmende beplantning kan ydermere bidrage til holde nysgerrige øjne ude af haven, så du får privatliv på de områder du ønsker det.

Beplantning på skråninger

Større eller mindre jord skrænter og skråninger kan man vælge at dække til med beplantning, hvilket i øvrigt kan have flere fordele.
Beplantningen kan være med til at holde på jorden så den ikke skrider og samtidigt kan man, med den rette beplantning, skabe et større område, der ikke kræver for meget vedligeholdelse i løbet af året. Valget af beplantning til skråningen afhænger af, hvilket udseende du ønsker og om der fx skal være lidt højde på beplantningen visse steder.

Bunddækkeplanter vil kræve mindre vedligehold, men hvor buske eller høje stauder kan tilføje højde, farve og blomster. Det afhænger derfor meget af ønskerne til udtrykket samt ønskerne til den fremadrettede vedligehold.

Vi står klar med vejledning og vi kan på det flotte plante lager i Ribe vise dig nogle af de konkrete muligheder der er til din skråning.

Beplantning i skel

Ud over at plante flotte, grønne og frodige træer og buske i alle størrelser og former, hjælper vi også med at plante hæk i haven og i skel. Vi står klar med vejledning til dig, hvis du er i tvivl om hvilke fordele og ulemper, der er ved de forskellige løsninger til hæk.
Beplantning i skel betyder desuden at du deler hækken med naboen og I skal derfor i fællesskab udvælge den rette beplantning, hvis det ikke allerede er bestemt i lokalplanen. 

Pur er betegnelsen for en tyk hæk der har en ensartet planteflade, hvilket er en løsning mange vælger at anvende i deres haver og som også ofte ses ude i det offentlige rum. Et pur er i bund og grund en meget bred hæk, som kan bidrage med en meget stærk formvirkning. Hvis man har et område, hvor der er behov for oversigt og alligevel fasthed i afgrænsning, kan pur være en rigtig god løsning. Det kunne fx være omkring parkeringspladser.  Man kan vælge at klippe puren ret langt ned, hvilket giver godt udsyn, men samtidig skabes den fysiske afgrænsning der er behov for.

I de fleste beplantninger af denne type anvendes bøg, der er meget velegnet til at danne dekorative flader og er ydermere forholdsvis nem at vedligeholde. Vælger man en lidt opvokset bøgeplante fra starten opnår man med det samme en stor visuel effekt og afgrænsning mellem de områder man ønsker. Et pur har i øvrigt den effekt, at der kan skabes læ op imod fx haven og terrassen. Bøg er en god hækplante at anvende når man skal lave et pur, af flere årsager. Klippes den rigtigt, så holder den på sine blade i løbet af vinteren, hvilket kan tilbyde en fin farvevirkning i en tid, hvor de fleste træer ellers står nøgne.

Ligesom du kan bruge beplantning i skel til at afskærme og opdele, så kan levende hegn også være en løsning ift. Opdeling og afskærmning i skel. Levende hegn er sammenhængende beplantninger, som er bredere end en almindelig hæk og hvor planterne kan variere. Typisk vil et plantehegn bestå af op mellem 5 og 10 rækker af planter og kan fx anvendes der, hvor antallet af kvadratmeter og arealets udformning giver mulighed for det. Levende hegn anvendes fx ofte ved fælles arealer ved boligforeninger, beboelsesejendomme, eller fællesarealerne i grundejerforeninger og omkring legepladser.

Støjdæmpning med beplantning

Man kan godt støjdæmpe til en vis grad med beplantning. Dog er det værd at nævne, at hvis det skal være meget effektivt, så skal man vælge en støjvold eller støjmur i stedet.
En støjvold opbygges af jord og kan derefter beplantes.  Når man udvælger beplantning til dette formål, skal man overveje nøje hvilke man vælger og hvordan de forskellige kan kombineres med hinanden. Det er nemlig kun når det er tætvokset og der er blade på planterne, at det dæmper lyden bedst. Hvis der er huller gennem beplantningen, vil lyden nemmere kunne passere.

Det er vigtigt at komme godt fra start og få plantet og vedligeholdt korrekt, for at opnå det bedste støjdæmpende resultat. Planterne må faktisk ikke sættes for tæt fra starten, da de så vil ødelægge hinandens vækst. Det er i stedet afgørende, at der er den rette afstand og der i de første år luges grundigt, så ukrudt ikke kan komme til at ødelægge planternes muligheder for vækst. Hvis det holdes godt, så vil planterne, til trods for afstanden, vokse sig flot og tæt sammen. Herefter vil behovet for grundig vedligeholdelse, i form af lugning, falde meget, da der vil være skygge under planterne og ukrudt derfor ikke vil trives lige så godt.

Generelt kan man sige at beplantning ikke er den bedste måde, at afskærme for støj på. Men den visuelle afgrænsning vil ofte hjælpe til, at støjen ikke opfattes nær så generende. Støjen vil for mange falde mere i baggrunden, bag den pæne grønne afskærmning.

Lad os hjælpe dig med levering af beplantning

Der findes uendeligt mange muligheder når du skal udvælge beplantning til din have eller dit grønne område og der er flere elementer at overveje når beslutningen skal træffes. Når beplantningen i din have skal være gennemtænkt og tage højde for dine ønsker, så tag os med på råd og lad os levere planterne til dine grønne områder. På plante lageret i Ribe har du mulighed for at komme og se, samt bestille planterne til dit projekt. Så sørger vi for den rette fremgangsmåde i forhold til plantningen, med fokus på både jordforhold og placeringer.

Kontakt os hvis vi skal hjælpe dig med dit næste planteprojekt.

 

 

Kontakt Os

Udfyld formularen nedenunder, eller kontakt os direkte.

Send os en besked

Udfyld formularen nedenunder, eller kontakt os direkte.