Fra vintergrå til sommergrøn: Sådan genopretter du din græsplæne efter vinteren!

Forfatter: Malene Vestermark

15-03-2023

Hvornår skal man begynde på græsslåning efter vinteren og hvilken pleje har den behov for?

Ovenstående spørgsmål er relevant at kende svaret på for langt de fleste haveejere, som også ofte er ejere af en eller flere græsplæner. De fleste haveejere ønsker dermed at vide hvordan og hvornår man giver græsplænen den rette pleje, så den kan holde sig sund og grøn på både kort og lang sigt.
I løbet af vinteren er der ikke vækst i græsset og man skal derfor ikke slå det i de kolde måneder. Det der er det vigtigste i løbet af vinteren, er at holde øje med, at der ikke ligger bunker af afklippet græs, blade, grene eller andet på plænen, da det vil øge risikoen for diverse sygdomme, fx sneskimmel, i plænen.

Jordtemperaturen og væksten i græsset

Når man skal finde ud af, hvornår man i efteråret skal stoppe med at slå græsset og hvornår man skal begynde igen efter vinteren, er man nødt til at vide lidt om jordtemperaturen. Så kan man nemlig holde øje med hvornår der ikke længere er vækst i græsset eller hvornår der igen kommer vækst i græsplanterne. Græs vokser ikke længere når jordtemperaturen når ned omkring de 7 grader og det er derfor vejret, der afgør hvornår græs skal slås og hvornår det ikke skal. I efteråret 2022 var der vækst i græsset helt ind i november pga. vejret og det betød at den sidste græsslåning vi hos Vestermark foretog, ude ved kunderne, var skubbet hen til de første uger af november måned.

Nu siger kalenderen marts måned og dermed den første måned af foråret og er det så egentligt tid til at komme efter græsslåningen igen?
Svaret afhænger som sagt af vejret og temperaturen i jorden. Som regel er der stadig nattefrost i marts måned og så vil jordtemperaturen ikke komme ret langt op, men er man i tvivl og synes man kan fornemme vækst i jorden kan man meget nemt få det afklaret. Man kan bruge et almindeligt jordtermometer fra byggemarkedet og stikke det i jorden i sin græsplæne. Siger temperaturen +7 grader i et skyggeområde, så tyder det på at ens fornemmelse om vækst var rigtig og man kan begynde at forberede sig på at slå græsset for første gang. Som oftest er vi dog henne i april måned før den første græsslåning bliver aktuel. Man skal være opmærksom på at rodnettet i græsset bliver væsentligt svækket henover vinteren. Man skal derfor ikke køre rundt på den med en tung plæneklipper, før der er vækst i græsset og rodnettet igen er stærkere. 

Højden på græsset bør variere efter årstiden

I løbet af vinteren anbefaler vi at græsset står med en højde på ca. 6 cm for ikke at gøre plænen sårbar overfor for meget mos og ukrudt. Den lidt længere højde på græsset om vinteren hjælper nemlig til at styrke græssets rodnet og efterlader det lidt mere hårdfør ift. den kommende kolde sæson. Når væksten er tilbage i græsset efter vinteren, skal plæneklipperen indstilles med en kortere klippehøjde på ca. 4 cm. Det vil sige at græsset slås ca. 2 cm længere ned hele vækstsæsonen og efterlades lidt højere udenfor vækstsæsonen. I vintermånederne skal plæneklipperen eller robotten altså ikke bruges og det giver jo god anledning til en service af maskinen, så den efterlades serviceret og klargjort til en ny vækstsæson efter vinteren.

Når du har efterset plæneklipperen, skal du stille den et tørt sted i overdækket tilstand så den ikke udsættes for regn og meget fugt vinteren over. Har du en robotplæneklipper kan det være en god ide at tage batteriet ud af maskinen og opbevare det et frostsikkert sted vinteren over. Mange har aftaler om løbende service på deres robotter og heri vil der som oftest være både pleje af robotten samt vinteropbevaring med i pakken. Opbevarer man robotten hjemme så er det vigtigste at den ikke udsættes for frost i løbet af de kolde måneder.

Hvornår skal græsset slås første gang efter vinteren?

Det er vigtigt at man ikke begynder at slå græsset for tidligt, men det er heller ikke godt at vente for længe så man må holde øje og gå i gang på det rette tidspunkt. Man tænker ikke at længden på græsset nødvendigvis betyder så meget, men det gør den faktisk. Det er lidt en balancegang, hvornår du skal slå græsset for første gang efter vinteren og venter man for længe vil græsset tage sig langt og vildt ud og ikke fremstå så pænt, som når det slås ned med de rette intervaller. Græs er glad for at blive slået ofte og uden at der tages mere end 1/3 del af længden af per. Gang og netop derfor giver det ikke mening at vente alt for længe inden man begynder græsslåningen. Ukrudt i plænen er ikke glad for at blive slået og er der vækst i jorden giver det derfor ikke mening, at vente til græsset er 10 cm højt og ukrudtet er kommet i fuldt flor inden man opstarter klipningen. 

Pleje af plænen efter vintersæsonen

Når vi når derhen på foråret, hvor der igen er vækst i græsset er det også tid til en god pleje af plænen og en opmærksomhed på de eventuelle områder, som er blevet skadet, gule eller plettet i løbet af vinteren. Er ph værdien i jorden under 7 så anbefaler vi at man giver plænen en omgang kalk i marts måned så sandsynligheden for mos mindskes. Når der så er kommet vækst i plænen i slut marts eller start april anbefaler vi, at man giver plænen en omgang NPK-gødning og hjælper den godt i gang med sæsonen.

Selvom plænen skulle have fået nogle pletter og skader anbefaler vi at hele græsplænen slås den første gang man skal over det. Derefter skal man vente med at slå de ødelagte områder igen, indtil man har fået godt gang i noget græs på de udsatte områder og at længden er kommet op på 6 cm på pletterne. Har plænen mange gule pletter og fremstår den ikke så flot og grøn, som man kunne ønske sig, så kan det være en god ide at planlægge at skønhedsbehandle plænen med en topdressing i løbet af foråret.
Selvom man inden vinteren har efterladt plænen pæn og med den rette længde, så kan det ikke undgås at plænen kan få pletter og skader i løbet af vinteren. Når jorden bliver kold og væksten i græsset går i stå, svækkes rodnettet lidt og det betyder at plænen bliver sårbar overfor den eventuelle aktivitet og børne- eller hundetrafik der kan være på den i løbet af vintersæsonen. Det betyder ikke at man ikke må gå på plænen om vinteren, men den er bare mere sårbar og jorden tit mere blød end om sommeren. Derfor vil de fleste plæner have brug for lidt kærlighed når vinteren er slut så de eventuelle skader, huller eller pletter kan blive afhjulpet. Her er gødning, eftersåning og eventuel vanding din ven.

Skal man foretage en vertikalskæring af plænen i foråret pga. mos vækst, så anbefaler vi at man er meget opmærksom på den efterfølgende pleje og græsslåning så plænen kan komme sig godt ovenpå behandlingen og overtage de områder, som før var dækket af mos. Græs er glad for hyppigt at blive slået men det bliver stresset, hvis det klippes længere ned end 4 cm så det er den længde man skal gå efter fra årets første græsslåning og hele vækstsæsonen igennem. Nogle gange kan man måske fristes til at klippe længere ned så der går længere imellem at græsslåmaskinen skal findes frem, med det vil på lang sigt ikke være en god løsning. Græsset vil blive stresset og man vil ende med en brunere plæne der består af mest mos og ukrudt samt skallede pletter. 

 

Vi er vilde med græsplæner

Hos Vestermark mærker vi tydeligt at græsplæner og den tilhørende pleje står højt på kundernes liste over prioriteter og det samme gør det hos os. Græsplæner er langt fra vedligeholdelsesfrie, men har man en god rutine med tingene og med plejen, så bliver resultatet helt sikkert også derefter. Kommer man godt fra start med plænen i foråret så vil resultatet være en flot og grøn plæne resten af sæsonen, hvilket som oftest bidrager til et dejligt helhedsbillede af haven og et godt udgangspunkt for de mange dage man forhåbentligt skal bruge i haven i løbet af foråret og sommeren.

Græsplæner har, udover det pæne udtryk, også mange gode funktioner. Særligt for børnefamilien, som har behov for plads at udfolde sig på, spille vikingespil, fodbold og slå vejrmøller på, så står græsplænen som regel på ønskelisten når haven skal anlægges. En blød og flot græsplæne gør oplevelsen ved disse ting endnu bedre og indbyder til ophold og aktivitet. Netop pga. ovenstående står den gode pleje af- og opmærksomheden på græsplænen altid højt på vores liste over anbefalinger til vedligehold af haven.

Om forfatteren

Malene Vestermark

HR & Administrationsmedarbejder

Malene er blevet en del af Vestermark-familien gennem sit ægteskab og har fået stor kærlighed til alt, der har med haver, anlæg og virksomheden at gøre. Hun har dedikeret sig til at læse alt, hvad hun kan om haveverdenen, og hun er begejstret for at skrive om forskellige emner og temaer, der er relevante for virksomheden og anlægsgartnerfaget. I sin fritid har Malene har en særlig interesse for alle slags dyr, så hvis der på et tidspunkt dukket et indlæg om muldvarper, høns eller løbeænder i haven, kan du være sikker på Malene står bag. Til daglig sidder Malene på kontoret og tager sig af opgaver vedr. HR, administration samt opgaver knyttet til hjemmeside og sociale medier.

Hvad siger vores kunder om os

Michael, Bramming

Vores ønske var at få omlagt forhaven og både Andreas og Jørgen kom med gode inputs og forslag til forandringer inden opstart. Vores oplevelse af kontakten med dem undervejs var rigtig god og vi har fået stor glæde af den færdige forhave som løfter hele husets fremståen. Medarbejderne var høflige og hjælpsomme og lavede flotte resultater. Det var de samme folk der var tilknyttet projektet under hele processen, hvilket gav et rigtig godt flow. Vi har ikke fortrudt at vi gav Vestermark frie tøjler ift. ideer og vi kan varmt anbefale dem til andre

Hvad siger vores kunder om os

Elna & Karl Christian, Greves Gård

Vi har været super godt tilfreds med arbejdet, som I har udført.
Jeres folk er flinke og omhyggelige, og vi har allerede anbefalet jer til andre.
Så der kun godt at sige

Hvad siger vores kunder om os

Jenny og Bjarne, Ribe

Vi bruger Vestermark til vedligehold, beskæring mm. og vi er godt tilfredse. De gange vi har fået hjælp fra Vestermark, har det været helt i top og vi vil anbefale Vestermark varmt til andre

Hvad siger vores kunder om os

Susanne og Per, Ribe

Vi har brugt Vestermark igennem de seneste år til bl.a. vedligehold af haven, fået lavet terrasse, plantet træer/buske mv. Vi forbinder Vestermark med kvalitet, grundighed og erfaring. Vi sætter krav til udførelsen af arbejdet og det er indtil nu næsten blevet indfriet hver gang, de har været her. Vi har haft en periode, hvor kvaliteten ikke levede op til vores forventninger, men det blev løst hurtigt i ro og mag med ledelsen. Medarbejderne møder altid med et smil og er både kompetente og behagelige mennesker. Vi fortsætter det gode samarbejde og kan varmt anbefale Vestermark til andre

Hvad siger vores kunder om os

Lene og Erik, Esbjerg

Vi er yderst tilfredse med samarbejdet med Vestermark fra start til slut. De har været meget lydhøre for vores ideer, men også vejledt i andre retninger når der var behov for det. Vi havde et godt forhold til de dygtige og venlige medarbejdere, da arbejdet stod på.
Vi er meget glade for vores nye have

Hvad siger vores kunder om os

Per, Esbjerg

Andreas Vestermark var god til at lytte og forstå vores ønsker og kom også med gode forslag til ændringer i tilbuddet.
Udførelsen af arbejdet var meget effektivt og i top. Det var tydeligvis et stærkt team der udførte opgaven og som havde fokus på kvalitet også i valget af materialer - Vi fik det vi ønskede os. Kan kun anbefale Vestermark

Hvad siger vores kunder om os

Grete og Ib, Esbjerg

Vestermark udfærdigede et oplæg til en total omlægning af vores eksisterende have, hvor der blev lyttet til vores ønsker og de kom med gode råd. Vestermark var til stede for at opstarte sine folk og efter 11 arbejdsdage havde vi en helt ny have med tilhørende vandkunst, granit møbler samt nye belægninger.
Vi har ligeledes en vedligeholdelsesaftale med Vestermark og vi har i de sidste 17 år haft besøg af verdens bedste gartner, Jan, 3 gange årligt. Det betyder at haven er til stor glæde for os 365 dage om året. Vi kan på det varmeste anbefale Vestermark A/S