Forbered Din Have til Foråret og den Nye Sæson med lunere temperaturer

Forfatter: Malene Vestermark

10-03-2024

Forårsgennemgang af Haven: En guide til opgaver i forårsmånederne

Foråret er en fornyelsens tid, hvor naturen vågner til live efter vinterens hvile og det er vi hos Vestermark klar på. Det er tiden, hvor haveejere og anlægsgartnere med spænding begynder arbejdet med at forberede haven til de kommende måneders vækst og blomstring. Hver vinter glæder vi os til denne sæson, hvor den lune og varme sæson står for døren og hvor vi igen skal til at tilbringe masser af timer i haven, i gården eller på terrassen. Hos Vestermark Ribe forstår vi passionen for havearbejde og ønsket om at skabe et smukt og levende udendørs rum og vi ved at det er vigtigt hvordan man kommer fra start i foråret for at sikre de bedste betingelser for haven. Derfor har vi udarbejdet dette indlæg til forårsklargøring og forårsgennemgang af din have, fyldt med tips og råd til, hvordan du generelt bedst muligt kan forberede din have til foråret.

Græsplænen: Pleje efter vinteren og forårsgennemgang.

Efter vinterens kulde og fugtighed kræver din græsplæne særlig opmærksomhed. Man skal være forsigtig med at trampe for meget rundt med maskiner eller andet, da rodnettet vil være svækket efter vinteren. Det er en god ide at vente til jordtemperaturen er omkring de 7 grader, hvor væksten vil begynde så græsset bedre kan holde til den vedligehold man ønsker at udføre.
Generelt er foråret det perfekte tidspunkt, at starte plejen for at sikre en sund og robust græsplæne gennem sommeren. Start med at rengøre/gennemgå plænen for at fjerne dødt græs, blade og andet affald, som kan hindre vækst og luftcirkulation. Herefter kan en let vertikalskæring være til gavn for at fjerne mos og filtlag, hvilket tillader luft, vand og næringsstoffer at nå jordoverfladen og græsrødderne. Dette skal man dog ikke gøre medmindre man har styr på den afgørende pleje efterfølgende da man i så fald kan komme til at gøre mere skade end gavn.

Det er også vigtigt at teste jordens pH-værdi og, om nødvendigt, justere den med kalk eller svovl, afhængigt af behovet. Dette er afgørende for at sikre, at græsset kan optage de næringsstoffer, det har brug for til at vokse. Gødning af græsplænen med en passende forårsgødning, der er rig på kvælstof, vil fremme en kraftig grøn vækst. Husk at vand til plænen ligeledes er vigtigt, hvis den skal komme sig ovenpå en hård gennemgang og eftersåning, så det græs der er tilbage kan få godt fat og sprede sig ind over de områder der før var dækket af mos eller ukrudt.

Der er ingen græsplæner der i løbet af vinteren fremstår flotte eller grønne, eller ikke den hjemme i haven hos anlægsgartneren. Græsplæner går i dvale hen over vinteren og når der ikke er vækst vil den blive svækket uanset hvad man gør. Men den pleje man giver plænen resten af året er både afgørende for hvordan og hvor hurtigt den kommer sig ovenpå vinteren men også hvor godt den vil være forberedt på den næste vinter.  

Det vil ofte give mening at forbedre jorden på plænen efter en vertikalskæring eller hård gennemgang med riven og her anbefaler vi, at man topdresser sin plæne før man eftersår og gøder. Vær opmærksom på at bruge den korrekte type af topdressing der passer til jordens sammensætning og den rette blanding af græsfrø til det område der skal eftersås.  

Vi tilbyder komplette forårsgennemgange af græsplæner og større græsarealer og sørger for at plænen får både den rette gennemgang og den rette efterbehandling så den bliver klar til god vækst og vil fremstå flot og grøn, som den nedenfor, til sommer. 

   Når væksten kommer tilbage i plænen skal man igen i gang med plæneklipperen eller robotten skal       igen til at køre fast. Vi anbefaler at man indstiller til en længde på 4-5 cm. Det er vigtigt at man ikke       går for tidligt i gang med at klippe, men man skal heller ikke vente til ukrudtet har fået overtaget.             Ukrudt stresses af at blive slået ned, så når man tydeligt kan se vækst i både græs og ukrudt er det       om at komme i gang.  

IMG_0998

Rengøring af belægninger, fx terrasser og indkørsler.

Efter en våd og kold vinter vil en del belægning fremstå grønt og grimt og har brug for en rengøring inden man sætter møbler og potter ud igen. Foråret er et ideelt tidspunkt at rengøre havenes belægninger, herunder terrasser, gangstier og indkørsler. Vinterens nedbør og faldne blade kan efterlade disse områder beskidte og glatte. Foråret er også det ideelle tidspunkt at rengøre havenes belægninger, herunder terrasser, gangstier og indkørsler. Vinterens nedbør og faldne blade kan efterlade disse områder beskidte og glatte. En højtryksrenser kan effektivt fjerne snavs, alger og mos, som har samlet sig over vinteren, og give dine belægninger nyt liv. Det er ikke blot æstetisk tiltalende, men også vigtigt for sikkerheden at holde disse områder rene og fri for glidefare. En højtryksrenser kan effektivt fjerne snavs, alger og mos, som har samlet sig over vinteren, og give dine belægninger nyt liv, man skal dog være lidt forsigtig, så man ikke får ødelagt fx træområder når man bruger en højtryksrenser. Man skal også passe på ikke at komme til at skade flisernes overflade hvis man bruger en højtryksrenser. Alternativt må man i gang med en stiv kost og rent vand, eller måske noget fint sand til at slibe med.

Er det meget slemt kan man kan med fordel anvende en form for algefjerner på sine arealer, hvis de er helt grønne og dækkede af alger. Man bør tjekke om midlet er godkendt af miljøstyrelsen og følge anvisningerne på dunken nøje. Vi tilbyder vores kunder denne service og her i foråret holder vores gartnere øje med det perfekte tidspunkt for, at tage en runde ved vores vedligeholdelsessteder og fjerne alger.

Beskæring og plantning

Beskæring af Beplantning: Beskæring er en væsentlig del af forårsklargøringen. Mange buske, træer og stauder drager nytte af en god beskæring i det tidlige forår, før den aktive vækstsæson starter. Dette hjælper med at fjerne døde eller syge grene, fremmer sund vækst og kan forbedre blomstringen. Dog er det vigtigt at kende den specifikke beskæringsmetode og det optimale tidspunkt for hver planteart, da forkert beskæring kan skade planten. Fx må man helst ikke beskære et blommetræ på denne tid af året. Vores grønne gartnere er i fuld gang med forskellige beskæringsopgaver, både med og uden lift, og står klar til at assistere vores kunder med den løbende vedligehold af buske og træer.

Plantning af Barrodsplanter: Foråret er også det bedste tidspunkt at plante barrodsplanter, som fx bøgehæk planter. Uden jord omkring rødderne er disse planter mindre, hvilket gør dem mere økonomiske og lettere at håndtere end planter i potter. Det er vigtigt at plante dem hurtigt efter køb for at forhindre, at rødderne udtørrer. Forbered plantehullet godt med en blanding af kompost og eksisterende jord for at give de nye planter den bedste start og så husk at vande godt i den første sæson.

Køkkenhaven og drivhuset

Måske har du allerede en køkkenhave, som du har dyrket grønsager i de sidste år eller måske har du et ønske om, at i år skal være året, hvor du får gang i at dyrke forskellige afgrøder. Uanset hvad, så er foråret et afgørende tidspunkt i forhold til at klargøre og opstarte både køkkenhaven og inde i drivhuset. Dermed bliver foråret ofte en travl tid for de med køkkenhave eller drivhus og det er et dejligt tidspunkt, hvor der skal lægges planer for hvad der skal dyrkes i løbet af sæsonen. Det er en god ide, at starte med at rydde op i køkkenhaven, fjerne ukrudt og rester fra sidste sæsons afgrøder så det bliver nemmere at få et godt overblik over arealet. Herefter skal man forbedr jorden ved at tilføre kompost eller gødning, hvilket vil tilføre nødvendige næringsstoffer og forbedre jordstrukturen inden man sætter spire og frø.

I drivhuset bør du sikre god hygiejne ved grundigt at rengøre glas og rammer for at fjerne overvintringsskadedyr og sygdomme, som elsker at slå sig ned i løbet af vinteren. Der kan være kommet alger udvendigt på drivhuset og det skal derfor også vaskes grundigt ned. Herefter skal man lige som udenfor sikre sig, at det jord og muld man anskaffer sig eller allerede har i drivhuset er godt og klar med kompost og/eller gødning.

For de tidlige afgrøder, som salater og radiser, eller for at få en forspring med tomater og agurker, er det nu, du skal begynde at så. Brug af højbede kan forbedre dræning, gøre jordopvarmning hurtigere og reducere behovet for at bukke sig ned. Marts måned er et godt tidspunkt at planlægge, hvilke afgrøder du vil dyrke, og rotere dem for at forhindre jordtræthed og sygdomme.

Vestermarks grønne hold tilbyder fast vedligehold

Forårsklargøring af haven er en essentiel proces, der ikke kun forbereder din have til den kommende vækstsæson, men også genskaber forbindelsen mellem dig og dit udendørs rum. Ved at følge de ovenstående trin og muligvis inddrage professionel hjælp fra din lokale anlægsgartner, kan du sikre, at din have ikke alene bliver smuk og frodig, men også et sundt og levende økosystem.

Hos Vestermark Ribe er vi klar til at hjælpe dig med alle aspekter af forårsklargøringen, fra planlægning og design til udførelse og vedligeholdelse. Kontakt os for at drøfte, hvordan vi kan bringe din havevision til live og sikre, at din have bliver alt, hvad du drømmer om, denne sæson. Vi laver specialtilpassede plejeplaner for haver og udearealer og kommer helt af os selv når det er tid til de forskellige opgaver.

Kontakt Os

Har du et ønske om hjælp til en grøn opgave eller til fast vedligeholdelse, så Udfyld formularen nedenunder, eller kontakt os direkte på telefonen.

Mail

info@vestermarkribe.dk

Telefon

75 42 46 40

Adresse

Vestermark A/S - Ørstedsvej 5A - 6760 Ribe

Send os en besked

Udfyld formularen nedenunder, eller kontakt os direkte.

Om forfatteren

Malene Vestermark

HR & Administrationsmedarbejder

Malene er blevet en del af Vestermark-familien gennem sit ægteskab og har fået stor kærlighed til alt, der har med haver, anlæg og virksomheden at gøre. Hun har dedikeret sig til at læse alt, hvad hun kan om haveverdenen, og hun er begejstret for at skrive om forskellige emner og temaer, der er relevante for virksomheden og anlægsgartnerfaget. I sin fritid har Malene har en særlig interesse for alle slags dyr, så hvis der på et tidspunkt dukket et indlæg om muldvarper, høns eller løbeænder i haven, kan du være sikker på Malene står bag. Til daglig sidder Malene på kontoret og tager sig af opgaver vedr. HR, administration samt opgaver knyttet til hjemmeside og sociale medier.

Hvad siger vores kunder om os

Michael, Bramming

Vores ønske var at få omlagt forhaven og både Andreas og Jørgen kom med gode inputs og forslag til forandringer inden opstart. Vores oplevelse af kontakten med dem undervejs var rigtig god og vi har fået stor glæde af den færdige forhave som løfter hele husets fremståen. Medarbejderne var høflige og hjælpsomme og lavede flotte resultater. Det var de samme folk der var tilknyttet projektet under hele processen, hvilket gav et rigtig godt flow. Vi har ikke fortrudt at vi gav Vestermark frie tøjler ift. ideer og vi kan varmt anbefale dem til andre

Hvad siger vores kunder om os

Elna & Karl Christian, Greves Gård

Vi har været super godt tilfreds med arbejdet, som I har udført.
Jeres folk er flinke og omhyggelige, og vi har allerede anbefalet jer til andre.
Så der kun godt at sige

Hvad siger vores kunder om os

Jenny og Bjarne, Ribe

Vi bruger Vestermark til vedligehold, beskæring mm. og vi er godt tilfredse. De gange vi har fået hjælp fra Vestermark, har det været helt i top og vi vil anbefale Vestermark varmt til andre

Hvad siger vores kunder om os

Susanne og Per, Ribe

Vi har brugt Vestermark igennem de seneste år til bl.a. vedligehold af haven, fået lavet terrasse, plantet træer/buske mv. Vi forbinder Vestermark med kvalitet, grundighed og erfaring. Vi sætter krav til udførelsen af arbejdet og det er indtil nu næsten blevet indfriet hver gang, de har været her. Vi har haft en periode, hvor kvaliteten ikke levede op til vores forventninger, men det blev løst hurtigt i ro og mag med ledelsen. Medarbejderne møder altid med et smil og er både kompetente og behagelige mennesker. Vi fortsætter det gode samarbejde og kan varmt anbefale Vestermark til andre

Hvad siger vores kunder om os

Lene og Erik, Esbjerg

Vi er yderst tilfredse med samarbejdet med Vestermark fra start til slut. De har været meget lydhøre for vores ideer, men også vejledt i andre retninger når der var behov for det. Vi havde et godt forhold til de dygtige og venlige medarbejdere, da arbejdet stod på.
Vi er meget glade for vores nye have

Hvad siger vores kunder om os

Per, Esbjerg

Andreas Vestermark var god til at lytte og forstå vores ønsker og kom også med gode forslag til ændringer i tilbuddet.
Udførelsen af arbejdet var meget effektivt og i top. Det var tydeligvis et stærkt team der udførte opgaven og som havde fokus på kvalitet også i valget af materialer - Vi fik det vi ønskede os. Kan kun anbefale Vestermark

Hvad siger vores kunder om os

Grete og Ib, Esbjerg

Vestermark udfærdigede et oplæg til en total omlægning af vores eksisterende have, hvor der blev lyttet til vores ønsker og de kom med gode råd. Vestermark var til stede for at opstarte sine folk og efter 11 arbejdsdage havde vi en helt ny have med tilhørende vandkunst, granit møbler samt nye belægninger.
Vi har ligeledes en vedligeholdelsesaftale med Vestermark og vi har i de sidste 17 år haft besøg af verdens bedste gartner, Jan, 3 gange årligt. Det betyder at haven er til stor glæde for os 365 dage om året. Vi kan på det varmeste anbefale Vestermark A/S