Anlægsgartnerens anbefalinger til haven i september

Forfatter: Andreas Vestermark

24-08-2023

September i haven: Forberedelse til efteråret og hvordan du plejer din have i september

Efter en dejlig sommer begynder september måned at kaste sine første antydninger af efterårets komme og vi kigger mod en ny sæson i haven. Temperaturen begynder at falde og dagene bliver gradvist kortere med færre og færre soltimer. Haven der lige har været præget af frodighed, grønne nuancer og farver, begynder nu at forvandle sig. Efterårets mere brune og røde farver kommer med en ny og unik skønhed og byder på nye opgaver i haven, som kræver haveejerens opmærksomhed. Nedenfor vil vi gennemgå nogle af de vigtigste vedligeholdelsesopgaver, som følger med september i haven.  
I dette blogindlæg vil vi komme omkring både græsplænens pleje, generelle have opgaver, samt opgaver som bør udføres i køkkenhaven og omkring eventuelle frugttræer. Med den rette vedligeholdelse kan du sikre at haven forbliver smuk og livlig, selvom sæsonen skifter. Så tag dig tid til at nyde overgangsperioden og skab en oase af ro og skønhed midt i efterårets skiftende kulører. 

Vedligeholdelse af bede og planter

 • Grib beskæresaksen og fjern døde og syge grene fra træer og buske. Dette fremmer sund vækst og forhindrer skadedyr og sygdomme i at sprede sig. Selvom sommeren er ved at ende så vokser ukrudtet stadig, så det gælder om at holde dine bede omkring planterne rene så ukrudtet ikke tager energi og næring fra planter og blomster.   

 • Tilfør gerne en balanceret gødning til dine planter i denne måned for at give dem et nødvendigt næringsboost inden det mere kolde efterår og vinteren kommer. Hvis du har nogle stauder som er blevet for store, er det nu tid til at dele dem. På denne måde hjælper du dem med at forny deres vækst og sikre at de fortsat vil trives. 

  September markerer efterårets forvandling af haven. de grønne blade, der lige har domineret dine bede, begynder nu at få smukke røde, orange og gule nuancer. Det skaber smukke muligheder for flotte billeder og fotografering i haven. Nogle planter og blomster, som for eksempel asters og chrysanthemums, springer i blomst og tilføjer farve til haven, som ellers er på vej til at afblomstre. 

Vejrforhold og indvirkning på haven

Septembervejret kan være meget lunefuldt. Dage med varmt solskin kan pludselig afløses af køligere temperaturer og flere regnbyger. Det er vigtigt at være opmærksom på vejrudsigten og justewre dine haveaktiviteter derefter. regnen kan være en velsignelse, da den hjælper til at fugte jorden og opretholde planternes sundhed. Samtidig kan de mere kolde nætter begynde at påvirke visse planter. Overvej, hvis vejret er meget køligt, at dække sarte planter til om natten, hvis de skal beskyttes mod kølige temperaturer eller tidlig nattefrost. I takt med at dagene bliver kortere og solens intensitet aftager, bør du justere vandingsmønsteret i haven. Planterne og træerne har ikke brug for lige så meget vand som om sommeren, så sørg for at justere vandingsfrekvensen derefter. 

Pleje af græsplænen i september: Forberedelse til efterår

 • Græsplænen har i september brug for vedligehold så den kan holde sig sund og frodig, mens efteråret begynder at træde ind. 

 • En af de første opgaver man kan tage fat på i september er afrivning af græsplænen, hvis den kunne have godt af dette. Faldende blade kan hurtigt danne et tæppe på plænen og blokere for sollys og ilt. Brug en rive eller en specialdesignet løvblæser for at fjerne de falmede blade regelmæssigt. Dette vil være med til at forhindre, at græsset bliver kvalt og giver den mulighed for luft og vækst. 
  Det kan på nuværende tidspunkt også overvejes at lufte plænen, altså vertikalskære den. Sådan en proces indebærer at lave små huller i jorden for at forbedre luftcikulationen og dræningen i plænen. Dette kan gøres manuelt med en luftgaffel eller ved brug af en vertikalskære. På denne måde fjerner man eventuel mos, forhindre kompakt jord og fremmer sunde græsrødder. 

 • September er også det perfekte tidspunkt til at give plænen en omgang gødning og efteråning på evenbtuelle pletter. Særligt hvis plænen er blevet luftet, så er efterbehandlingen med gødning meget vigtig. Vælg en gødning med en lavere kvælstofandel og en højere fosfor- og kaliumandel. Dette hjælper græsset med at opbygge stærke rødder og forberede sig på en kommende køligere sæson. 
  Kalkning af græsplænen kan også være en god ide, især hvis jorden er sur. En simpel jordårøve kan hjælpe dig med at bestemme, om din græsplæne har brug for kalk. En neutral PH- værdi i jorden fremmer en sund vækst og næringsstofoptagelse for græsset. 

 • September er en oplagt tid til at give græsplænens kanter en opfriskning. Brug en kantklipper eller en skarp spade til at skabe rene og skarpe kanter langs plænens grænser. Dette givber ikke kun plænen et mere velplejet udseende, men det hjælper også med at forhindre græssets spredning ind i blomsterbede og stier. 

 • Selvom efteråret bringer køligere temperaturer, skal man ikke stoppe med at vande plænen, hvis den udviser et behov for dette, fx efter luftning og eftersåning. Juster vandingsfrekvensen efter vejret og nedbøren og undgå overvanding. 

  Ved at følge de ovenstående råd kan du sikre, at din græsplæne forbliver grøn og indbydende, selvom sæsonen skifter. Giv græsplænen kærlighed og giv den gode betingelser for de kommende koldere måneder og vinteren. 

Høstglæder og efterårsmagi i køkkenhaven

September er en spændende måned i køkkenhaven, hvor sommerens varme aftager og efterårets friskhed breder sig. Det er også tidspunktet, hvor høsten af frugt og grøntsager kulminerer. Lad os udforske, hvilke vigtige opgaver der venter i køkkenhaven i denne tid. 

I køkkenhaven er det tid til at plukke modne tomater, agurker, squash, bønner og andre sommerafgrøder. De skal fortsat plukkes regelmæssigt så der stimuleres til yderligere vækst. Mens du høster sommerafgrøderne er det også tid til at forberede jorden til efterårets og vinterens afgrøder. Overvej at plante gulerødder, radiser, spinat, salat og kål. 

Ukrudtet vokser stadigt og skal holdes nede. Der skal fortsat luges regelmæssigt i køkkenhaven så afgrøderne for adgang til jordens næring og ikke overhales indenom af ukrudt. 
Beskær de planter, som er ved at falme og fjern døde og syge blade fra afgrøderne for at sikre sund vækst og forhindre skadedyr og sygsomme i at sprede sig mellem planterne. 

Frugttræernes pleje

Det er i september ofte tid til at høste forskellige typer frugttræer, såsom æbler og pærer. Pluk frugterne, når de er modne og undgå at lade den hænge på træet for længe, da de så kan rådne og tiltrække skadedyr. Efter høsten er det tid til at beskære frugttræerne. Fjern døde, skadede eller overflødige grene for at opretholde en sund, god form og fremme luftcirkulationen mellem grenene. 

Giv gerne træerne en omgang gødning inden vinteren, da dette fremmer en bedre modning af træet og mindsker risikoen for at får frostskader. Sidst men ikke mindst skal du huske fortsat at vande dine frugttræer, hvis det er meget tørt i perioder og vejret ikke selv tilbyder en god mængde vand. 

Efterårsparty: Septembers grønne herligheder

September er en måned hvor der er nok at se til i køkkenhaven og omkring frugttræerne, men det er bestemt også en meget givende måned. Høsten af sommerafgrøderne er på sit højdepunkt, og samtidig er det tid til at planlægge og forberede sig på efterårets og vinterens afgrøder. Ved at tage sig af de nødvendige opgaver og give dine planter en god mængde opmærksomhed kan du sikre en rig høst og gode sunde træer, der fortsætter med at give glæde i lang tid fremover. Gå ud og nyd din køkkenhave, dens skønne magi og en dejlig overgangsperiode. 

Haveforandringer

Går du med tanker om et kommende haveprojekt? Ønsker du hjælp til planlægningen af dine havedrømme og dygtige folk til at udføre arbejdet? Efteråret er et godt tidspunkt for haveprojekter, planteopgaver og græspleje og vi står klar til at assistere dig. 

Har du brug for faglig assistance til vedligehold af din have eller områder omkring erhvervsbygninger?  til at føre dine havedrømme ud i livet? Så har vi et team af dygtige, faglærte anlægsgartnere, der står klar til at hjælpe.

Kontakt os i dag og hør mere om, hvad vi kan gøre for dig.

Om forfatteren

Andreas Vestermark

Projektleder og medejer

Andreas er 3. generation i Vestermark AS og tager sig af den daglige drift og ledelse, tilbudsgivning, kundehåndtering samt regnskab og økonomi. Andreas er en passioneret græsplæne-ekspert, der prioriterer plejen af sit eget græstæppe højt. Han sørger altid for, at det er trimmet og grønt. Selvom han måske ikke går lige så meget op i indendørsrod eller vasketøjsbunker, er han hurtig til at rydde blade væk fra græsplænen og blomsterbedene, hvis de falder på en lørdag morgen kl. 7. Andreas er en dygtig have- og anlægsdesigner, og han nyder at samarbejde med kunderne om alt fra ideudvikling til udførelse af projekterne. I sin rolle som personaleansvarlig hos Vestermark brænder Andreas for at skabe et positivt og samarbejdsorienteret miljø for medarbejderne.

Hvad siger vores kunder om os

Michael, Bramming

Vores ønske var at få omlagt forhaven og både Andreas og Jørgen kom med gode inputs og forslag til forandringer inden opstart. Vores oplevelse af kontakten med dem undervejs var rigtig god og vi har fået stor glæde af den færdige forhave som løfter hele husets fremståen. Medarbejderne var høflige og hjælpsomme og lavede flotte resultater. Det var de samme folk der var tilknyttet projektet under hele processen, hvilket gav et rigtig godt flow. Vi har ikke fortrudt at vi gav Vestermark frie tøjler ift. ideer og vi kan varmt anbefale dem til andre

Hvad siger vores kunder om os

Elna & Karl Christian, Greves Gård

Vi har været super godt tilfreds med arbejdet, som I har udført.
Jeres folk er flinke og omhyggelige, og vi har allerede anbefalet jer til andre.
Så der kun godt at sige

Hvad siger vores kunder om os

Jenny og Bjarne, Ribe

Vi bruger Vestermark til vedligehold, beskæring mm. og vi er godt tilfredse. De gange vi har fået hjælp fra Vestermark, har det været helt i top og vi vil anbefale Vestermark varmt til andre

Hvad siger vores kunder om os

Susanne og Per, Ribe

Vi har brugt Vestermark igennem de seneste år til bl.a. vedligehold af haven, fået lavet terrasse, plantet træer/buske mv. Vi forbinder Vestermark med kvalitet, grundighed og erfaring. Vi sætter krav til udførelsen af arbejdet og det er indtil nu næsten blevet indfriet hver gang, de har været her. Vi har haft en periode, hvor kvaliteten ikke levede op til vores forventninger, men det blev løst hurtigt i ro og mag med ledelsen. Medarbejderne møder altid med et smil og er både kompetente og behagelige mennesker. Vi fortsætter det gode samarbejde og kan varmt anbefale Vestermark til andre

Hvad siger vores kunder om os

Lene og Erik, Esbjerg

Vi er yderst tilfredse med samarbejdet med Vestermark fra start til slut. De har været meget lydhøre for vores ideer, men også vejledt i andre retninger når der var behov for det. Vi havde et godt forhold til de dygtige og venlige medarbejdere, da arbejdet stod på.
Vi er meget glade for vores nye have

Hvad siger vores kunder om os

Per, Esbjerg

Andreas Vestermark var god til at lytte og forstå vores ønsker og kom også med gode forslag til ændringer i tilbuddet.
Udførelsen af arbejdet var meget effektivt og i top. Det var tydeligvis et stærkt team der udførte opgaven og som havde fokus på kvalitet også i valget af materialer - Vi fik det vi ønskede os. Kan kun anbefale Vestermark

Hvad siger vores kunder om os

Grete og Ib, Esbjerg

Vestermark udfærdigede et oplæg til en total omlægning af vores eksisterende have, hvor der blev lyttet til vores ønsker og de kom med gode råd. Vestermark var til stede for at opstarte sine folk og efter 11 arbejdsdage havde vi en helt ny have med tilhørende vandkunst, granit møbler samt nye belægninger.
Vi har ligeledes en vedligeholdelsesaftale med Vestermark og vi har i de sidste 17 år haft besøg af verdens bedste gartner, Jan, 3 gange årligt. Det betyder at haven er til stor glæde for os 365 dage om året. Vi kan på det varmeste anbefale Vestermark A/S