Anlægsgartnerens anbefalinger til haven i oktober

Forfatter: Malene Vestermark

26-09-2023

Oktober i haven: Efterårets havepleje - Hvad skal du gøre i din have i oktober?

Oktober måned markerer overgangen fra sensommer til efterår, og selvom dagene bliver kortere og vejret koldere, er der stadig masser at lave og at se til i haven. Det er fristende at pakke haveredskaberne væk og tage alt inden døre, men det er endnu lidt for tidligt.
En lille haveindsats i oktober kan nemlig være med til at forberede din have på den kommende vinter og det betyder noget for, hvordan den vil se ud  til foråret. Det man gør nu for at passe på haven og hvordan man gør klar til vinteren betyder nemlig noget for, hvor sund haven vil fremstå når foråret og det lunere vejr vender tilbage. 
Vejret i oktober kan være ret uforudsigeligt med skiftende temperaturer og meget regnfulde dage. Det er vigtigt at arbejdet i haven udføres når jorden ikke er alt for våd og mudret, da maskiner og trin i den våde jord kan skade fx rødder og jordstrukturen. 

Nedenfor kommer nogle tips til, hvad du kan give dig i kast med i oktober måned og hvad man med fordel kan sætte sig for at nå inden efteråret rigtigt tager fat. 

Vedligeholdelse af bede og planter

 • Oktober er det ideelle tidspunkt at fjerne visne sommerblomster og grønsagsplanter rundt omkring i havens bede. Dette forhindre skadedyr og sygdomme i at overleve vinteren og giver dig mulighed for at starte med en ren tavle næste forår.
  Fjern visne sommerblomster fra potterne og krukkerne på terrasserne og sæt eventuelt nogle flotte lyng, alpevioler eller måske prydgræs, som alle er smukke i farverne om efteråret og som trives fint i de mere kolde temperaturer, som efteråret vil byde på. 

 • Divider og flyt dine planter til nye pladser i haven. Begyndelsen af oktober er et godt tidspunkt at dele og flytte stauder og andre planter. Dette giver dem mulighed for at etablere sig i deres nye placering inden vinteren. Det er også et godt tidspunkt at plante nye stauder på, da jorden stadig er lun og planterne fint kan nå at sætte rødder, inden vækstsæsonen stopper. Husk stadig at vande planterene i tørre perioder, selvom det er blevet køligere. 

 • September og oktober er månederne, hvor det er tid til at sætte løg ud i haven, langs hækken, i græsset eller hvor du ellers ønsker vinter/forårsblomster i det nye år. Løgene når på denne måde at sætte rødder inden frosten går i jorden. Sæt løgene ned i den dybde der anbefales til den specifikke type og dæk godt til med jord. Husk også at give vand til en start, hvis det er tørt. 

  Det kan være en god ide, at overveje, hvilke planter og bede som har behov for lidt ekstra isolering inden vinteren eller måske endda at blive rykket indenfor i skuret, garagen eller udestuen. Det kan anbefales at der lægges mulch ud i blomsterbede for at beskytte planterne mod frost og for at holde på fugtigheden i jorden. 

Høstglæde i køkkenhaven: Grøntsager med et efterårssmil

Oktober måned er en vigtig tid i forhold til at afslutte sæsonen i køkkenhaven og forberede den til vinteren. Oktober er høstsæson for mange grønsager, såsom gulerødder, løg, kartofler og kål og de bør høstes inden frosten sætter ind. Har du græskar i køkkenhaven er det også nu du skal holde øje med om de er modne og klar til høst. Det ser man ved at stilken skifter farve fra grøn til en mere vissen og brunlig farve. Derudover skal græskaren være hårdt i skallen og lyde hul hvis man banker på den. 
Generelt skal man løbende fjerne alle grønsager i dårlig stand samt visne grene og blade, så der ikke tiltrækkes skadedyr. 
Brug også oktober til at overveje årets høst og lav en plan for næste sæson allerede nu, så du kan få fat i de rette frø og materialer inden du eventuelt skal i gang med forspiring til foråret. 

Hvis du ønsker nogle vinter/forårsafgrøder så er det nu du skal så dem – det kunne fx være hvidløg, spinat, vintersalt eller radiser. Det er vigtigt at man følger de anbefalinger der er ift. dybde i jorden og afstande og at man dækker jorden til med fx halm eller fiberdug for at beskytte bedst muligt mod frostskader. 
Læg gerne jordforbedring, såsom kompost eller anden organisk materiale, ud på jorden. Det vil være med til at forbedre jordens struktur og nærings indhold og gøres det nu, kan det nå at nedbrydes i jorden inden vinteren er ovre og foråret kommer. 

Det du gør i køkkenhaven nu inden frosten og vinteren kommer vil have stor betydning for næste års sæson og kan bidrage til at sikre en sund og produktiv køkkenhave i de kommende sæsoner. 

Pleje af græsplænen i oktober: Få plænen klar til vinteren

 • At pleje sin græsplæne omkring oktober måned er afgørende for at forberede den til den kommende vinter og sikre, at den har bedre forudsætninger for at se sund og frodig ud til foråret. Oktober er generelt den sidste måned, hvor der er plejeopgaver tilknyttet til græsplænen, da den i november, december, januar og februar, som oftest vil være i dvale og ikke kræve mange indsatser.  

 • Oktober er normalt tidspunktet for de sidste græsslåninger, naturligvis afhængig af temperaturerne og om vækstsæsonen er helt ovre. Juster gerne klippehøjden på din maskine til lidt højere, 6-7 cm, så græsset ikke klippes for kort og dermed bliver mere modtagelig overfor kulde og frost. Det lidt længere græs giver plads til opbevaring af næring ved rødderne og vil dermed beskytte rødderne bedre.  

 • Hvis din græsplæne har en tildens til at være meget kompakt og tæt, så kan det være en god ide at lufte den nu i starten af oktober. Brug fx en plænelufter til at lave små huller i jorden for at forbedre luftcirkulationen og vanddræningen. 
  Påfør derefter en efterårsgødning med lavt kvælstof indhold og med højere fosfor- og kalium indhold. Dette vil fremme rodvæksten og den generelle sundhed i græsset. 

 • Er der opstået skader og skallede pletter i plænen så er det også nu de skal repareres og ordnes mens jorden stadig er lun og det nye græs kan nå at etablere sig inden væksten går i stå. Fjern dødt græs, udlæg evt. lidt muld og tilfør nye græsfrø på de områder, hvor græsset er tyndt eller helt væk. Hvis vejret er meget tørt så anbefales det at vande det nye græs så det kommer i vækst mens temperaturen stadig er høj nok i jorden. 

 • Har du nogle store træer eller buske nær græsplænen, som kaster lange skygger og stjæler sollyset fra græsset, kan det overvejes at beskære der hvor det giver mening. Fjern alle nedfaldne blade, grene og andet fra plænen og hold den generelt fri og med mulighed for at opsuge alt det sollys den kan. 

  Hvis du følger disse græsråd kan du hjælpe din græsplæne godt på vej til at modstå de udfordringer vinteren kan følge med sig og sikre at den kan komme godt fra start når foråret igen kommer. 

Oktoberfest i haven: Grønne fingre møder halloween og børneaktiviteter.

Oktober er køligere og man kan nemt blive ramt af lidt efterårsblues, men det er faktisk stadig en dejlig tid i forhold til havemulighederne og der er stadig mulighed for at nyde forskellige udendørsaktiviteter. Efterårets flotte farver viser sig og der findes flere måder hvorpå man kan tilføre farve, liv og måske lidt halloween sjov til haven. 

Pynt haven op med efterårsdekorationer, halm, græskar og måske nogle flotte hjemmelavede efterårskranse eller pottemos. Plant efterårsblomster i dine potter og krukker og saml dem omkring dine indgange, opholdsområder eller andre områder af haven som du kigger ud på gennem vinduerne. Behold et par enkelte havemøbler fremme og hav et tæppe klar så du kan sætte dig udenfor på de tørre dage og nyde en varm drik i den friske luft. 

Lav eventuelt en fuglestation, med fuglehus, fuglebag eller ophængte foderkugler for at tiltrække forskellige fugle til din have. Du kan også plante buske eller træer, der producere de bær som fugle godt kan lide at spise. 
Hæng lys op allerede nu, brug lanterner og kæder til at skabe en hyggelig atmosfære og tilføre liv, nu hvor dagene bliver kortere. Vi er tilhængere af at lys ikke kun høre julen til, men også kan bruges på alle andre tidspunkter af året, måske bare i en anden form. 

Har du et gør-det-selv-projekt som skal laves i haven så er det også i efteråret at der kan være god anledning til dette. Måske skal du bygge et haveskur, lave en kompostbunke eller oprette en regnvandsopsamler. 

Lav eventuelt et krydderurtebed eller en lille urtehave. Der findes mange krydderurter som trives fint i de mere kølige temperature og som vil tilføre både farve, liv og duft til haven langt ind i efteråret. 
Har du allerede en bålplads i haven eller skal du have det lavet så er efteråret også en god tid til dette. Hvis det er tilladt i dit område at lave bål, så kan det anbefales at kokkerere en suppe eller sammenkogt ret, at invitere gæster på pandekager over bål eller riste skumfiduser med ungerne i eftermiddagstimerne. 

Gyseligt godt havearbejde: Oktoberhavegys!

Halloween er en fantastisk lejlighed til at gøre din have eller indkørsel sjov og uhyggelig på  en pæn måde og hvor børnene sagtens kan inddrages i processen. Haven kan indrettes efter børnenes alder så ingen bliver skræmt fra vid og sans og hvor man som voksen stadig synes det er pænt at komme hjem til hoveddøren. 

Man kan naturligvis udskære forskellige græskar og lave et lille område, hvor børnene kan sætte dem frem og sætte lysd i de forskellige græskarhoveder. Hvis muligt kan det anbefales at sætte dem under et overdækket område, da meget regn vil betyde at de ikke holder sig godt i særlig lang tid. Køb eventuelt også de helt små pyntegræskar og anret dem omkring krukker med fine efterårsdekorationer eller planter. 

Der kan købes virkelig meget halloweenpynt i butikkerne, som både kan stilles på jorden eller hænges op rundt omkring i indkørslen eller haven. Tag gerne dine børn med på råd så du ikke får købt noget pynt der er alt for uhyggeligt. Der findes mange ideer på nettet til hjemmelavede halloween eller efterårs dekorationer og pynt, som man kan lave sammen med børnene og sætte ud. Fx kan man med tusser (beregnet til formålet) male på diverse flotte store sten og lægge udenfor døren. Måske ungerne kan tegne et spøgelse eller en edderkop på sten som kan lægges ud til postkassen eller ved fordøren.  

Selvom oktober måned bringer køligere vejr og kortere dage, er det stadig en tid for havearbejde. Ved at udføre de nødvendige vedligeholdelsesopgaver med fokus på at gøre klar til vinteren så kan du forberede haven godt på den kommende kolde sæson og sikre at den trives godt når foråret kommer. 
Derudover er der stadig rig mulighed for at nyde eftermiddagene sammen med ungerne i haven og pynte op så efteråret vil byde på flotte farver og dekorationer og måske endda lidt uhygge til halloween. 

Så nyd endelig den skiftende sæson og brug lidt timer i haven eller på terrassen. 

Havevedligehold og vinterbekæmpelse

Går du med tanker om at få hjælp til den løbende vedligehold af dine grønne områder i privaten eller ved din virksomhed? Ønsker du kontinuerlig hjælp til vedligeholdelse og garanti på at de rette opgaver udføres på de rette tidspunkter uden at du selv skal holde styr på det? Så står vores grønne gartnere klar til at hjælpe dig. 
Efteråret er ligeledes et godt tidspunkt at overveje og du ønsker hjælp til vinterbekæmpelse i den kommende frost/snesæson – den del kan vi nemlig også være behjælpelig med. 

Så har du brug for faglig assistance til vedligehold af din have eller områder omkring erhvervsbygninger eller assistance til vinterbekæmpelse? Så har vi et team af dygtige, faglærte anlægsgartnere, der står klar til at hjælpe.

Kontakt os i dag og hør mere om, hvad vi kan gøre for dig.

Om forfatteren

Malene Vestermark

HR & Administrationsmedarbejder

Malene er blevet en del af Vestermark-familien gennem sit ægteskab og har fået stor kærlighed til alt, der har med haver, anlæg og virksomheden at gøre. Hun har dedikeret sig til at læse alt, hvad hun kan om haveverdenen, og hun er begejstret for at skrive om forskellige emner og temaer, der er relevante for virksomheden og anlægsgartnerfaget. I sin fritid har Malene har en særlig interesse for alle slags dyr, så hvis der på et tidspunkt dukket et indlæg om muldvarper, høns eller løbeænder i haven, kan du være sikker på Malene står bag. Til daglig sidder Malene på kontoret og tager sig af opgaver vedr. HR, administration samt opgaver knyttet til hjemmeside og sociale medier.

Hvad siger vores kunder om os

Michael, Bramming

Vores ønske var at få omlagt forhaven og både Andreas og Jørgen kom med gode inputs og forslag til forandringer inden opstart. Vores oplevelse af kontakten med dem undervejs var rigtig god og vi har fået stor glæde af den færdige forhave som løfter hele husets fremståen. Medarbejderne var høflige og hjælpsomme og lavede flotte resultater. Det var de samme folk der var tilknyttet projektet under hele processen, hvilket gav et rigtig godt flow. Vi har ikke fortrudt at vi gav Vestermark frie tøjler ift. ideer og vi kan varmt anbefale dem til andre

Hvad siger vores kunder om os

Elna & Karl Christian, Greves Gård

Vi har været super godt tilfreds med arbejdet, som I har udført.
Jeres folk er flinke og omhyggelige, og vi har allerede anbefalet jer til andre.
Så der kun godt at sige

Hvad siger vores kunder om os

Jenny og Bjarne, Ribe

Vi bruger Vestermark til vedligehold, beskæring mm. og vi er godt tilfredse. De gange vi har fået hjælp fra Vestermark, har det været helt i top og vi vil anbefale Vestermark varmt til andre

Hvad siger vores kunder om os

Susanne og Per, Ribe

Vi har brugt Vestermark igennem de seneste år til bl.a. vedligehold af haven, fået lavet terrasse, plantet træer/buske mv. Vi forbinder Vestermark med kvalitet, grundighed og erfaring. Vi sætter krav til udførelsen af arbejdet og det er indtil nu næsten blevet indfriet hver gang, de har været her. Vi har haft en periode, hvor kvaliteten ikke levede op til vores forventninger, men det blev løst hurtigt i ro og mag med ledelsen. Medarbejderne møder altid med et smil og er både kompetente og behagelige mennesker. Vi fortsætter det gode samarbejde og kan varmt anbefale Vestermark til andre

Hvad siger vores kunder om os

Lene og Erik, Esbjerg

Vi er yderst tilfredse med samarbejdet med Vestermark fra start til slut. De har været meget lydhøre for vores ideer, men også vejledt i andre retninger når der var behov for det. Vi havde et godt forhold til de dygtige og venlige medarbejdere, da arbejdet stod på.
Vi er meget glade for vores nye have

Hvad siger vores kunder om os

Per, Esbjerg

Andreas Vestermark var god til at lytte og forstå vores ønsker og kom også med gode forslag til ændringer i tilbuddet.
Udførelsen af arbejdet var meget effektivt og i top. Det var tydeligvis et stærkt team der udførte opgaven og som havde fokus på kvalitet også i valget af materialer - Vi fik det vi ønskede os. Kan kun anbefale Vestermark

Hvad siger vores kunder om os

Grete og Ib, Esbjerg

Vestermark udfærdigede et oplæg til en total omlægning af vores eksisterende have, hvor der blev lyttet til vores ønsker og de kom med gode råd. Vestermark var til stede for at opstarte sine folk og efter 11 arbejdsdage havde vi en helt ny have med tilhørende vandkunst, granit møbler samt nye belægninger.
Vi har ligeledes en vedligeholdelsesaftale med Vestermark og vi har i de sidste 17 år haft besøg af verdens bedste gartner, Jan, 3 gange årligt. Det betyder at haven er til stor glæde for os 365 dage om året. Vi kan på det varmeste anbefale Vestermark A/S