Anlægsgartnerens anbefalinger til haven i november

Forfatter: Malene Vestermark

25-10-2023

November i haven: Efterårets afsluttende skønhed og forberedelse til vinteren.


Efteråret har en særlig charme, og det er tydeligt at se på sin have at kalenderen siger november måned. Denne tid på året er præget af smukke farver, faldende blade og en stemning af forberedelse til den kommende vinter. I dette blogindlæg vil vi udforske nogle af de mest givende og måske nødvendige opgaver og aktiviteter, der venter haveejere i november, samt hvordan du kan maksimere din haveoplevelse i denne sæson.

November er måneden, hvor efteråret kulminerer med en eksplosion af farver. Bladene på træerne skifter helt fra grøn til gylden gul, brændende orange, dyb røde eller flotte brune nuancer. Det er en ideel tid til at tage lange gåture eller havevandringer og nyde naturens skønhed og den skiftende sæson. Der er ligeledes masser af aktiviteter, hvor familiens børn kan inddrages og fx indsamle flotte blade til tryk, dekorationer eller andet eller måske samle kastanjer til at lave flotte dyr med. 

Selvom de mange blade kan være flotte og tilføre en vis charme til haven så kan de også blive en udfordring. Det er fx vigtigt at stier og græsplæner holdes fri for blade, for at undgå, at græsset kvæles, og for at forhindre, at de våde blade skaber en ikke skridsikker overflade. Brug din løvsuger, en stor rive en en plæneklipper med opsamler til at få dem samlet sammen og fjernet med jævne mellemrum. 

Din græsplæne skal have efterårskærlighed og vinterklargøres!

 • Selvom november måned ofte markerer  begyndelsen på vinteren og det mere kolde vejr, er det stadig vigtigt at tænke på din græsplæne. Selvom græsset ikke vokser så meget længere så er der nogle vigtige ting du kan gøre for at pleje plænen og forberede den på den kommende vinter. 

 • Første vigtige opgave er som nævnt ovenfor, at holde nedfladne blade væk fra plænen. Det er vigtigt at fjerne bladene, grene og andet der måtte være faldnet ned eller blæst ind i haven regelmæssigt. Så forebygger man nemlig at græsset kvæles eller at der kan opstå dannelse af skadelige skimmelangreb. Brug en løvblæser, løvsuger, en rive eller en græsklipper med opsamler. Du kan enten vælge at skaffe dig af med bladene som haveaffald eller bruge dem som mulch i dine blomsterbede. 

 • Selvom græsset ikke gror så hurtigt på denne tid af året, bør du stadig trimme det med jævne mellemrum. Hold det gerne lidt længere end om sommeren, men maks på ca 5-7 cm, da for langt græs kan blive skjulested for skadedyr og skimmel mens for kort græs efterlader rødderne sårbare og udsatte for vinterens kulde og frost. Sørg for at din klipper er skarp så græsset klippes jævnt og uden at blive beskadiget. 
  Bruger du robotklipper i haven så lad den forsætte klipningen i november, men indstil den til en højere klippehøjde. 

 • Har du ikke luftet græsplænen eller repareret skader og huller i løbet af oktober bør du gøre det i begyndelsen af november. Luftning af plænen foretages, hvis din plæne har tendens til at blive meget kompakt. Luftningen er med til at sikre, at de nødvendige næringsstoffer, luft og vand kan trænge ned til rødderne. November er ligeledes sidste udkald for at reparere skader i plænen med noget nyt muld og nye græsfrø. 

  Kontroller gerne om din plæne har drænproblemer, især hvis du bor i et område, hvor der kan være en tendens til oversvømmelser når det regner og blæser meget. Sørg for at vandet kan drænes væk fra din græsplæne så det ikke bliver stående og beskadiger plænen. 

 • En omgang gødning til plænen i oktober eller november er altid en god ide. Anvend gerne en vintergødning, så er du nemlig sikret, at sammensætningen er den optimale til plænen og at den får de næringsstoffer den har gavn af inden vinteren kommer. En sådan gødning vil gøre plænen mere robust til vinteren og hjælpe til at den kan overleve de kolde måneder og være klar til en sund og god vækstsæson når foråret kommer. 

  Den ovenstående pleje af græsplænen i november er indbegrebet af god forberedelse til den kolde sæson og medvirker til, at græsset kommer stærk tilbage i god vækst til foråret. Selvom det kan virke som en mindre opgave og måske en mere ubetydelig opgave, at passe plænen i november, sammenlignet med det den kræver om sommeren, så er det afgørende for at kunne opretholde en smuk og sund græsplæne hele året rundt. 

Efterårshaven: Nyd din haves flotte udseende, men forbered dig på vinteren

Vedligeholdelsen af haven i november afhænger naturligvis en del af klimaet i dit område, temperaturene og om nattefrosten er sat ind. Hvilke opgaver der giver mening afhænger også af hvilke planter og træer du har i din have og hvad de har brug for inden vinteren sætter ind.  Generelt set er november ofte præget af køligere temperaturer, hvilket betyder at det er tid til at vinterklargøre haven eller dine grønne områder. 

Vi anbefaler at du regelmæssigt fjerner blade fra stier, bede og græsplænen for, at undgå at de kvæler planterne og græsset. Du kan bruge en rive, en løvsuger eller en græsslåmaskine med opsamler til dette formål. 
Hvis du bor et sted med koldt vejr og frost, bør du overveje at dække sarte planter og køkkenhaven med halm, barkflis eller havefibre for at beskytte dem mod kulden. De planter du har stående i krukker og potter kan dækkes til/pakkes ind eller rykkes ind i en garage eller et skur. 
Inden du dækker dem til så kan du med fordel give planterne noget gødning så de har godt med næringsstoffer inden vinteren. 

November er en god tid til, at beskære visse buske og træer, særligt hvis de har mange syge/døde grene eller hvis de har skudt vildt og er overvokset i løbet af vækstsæsonen. Beskæring hjælper med at fremme en sund vækst og forhindre også at beplantningen får mange frost og kuldeskader i løbet af vinteren.  

 

Fuglefest og haveplaner

 • November er en tid, hvor mange fugle får brug for lidt ekstra energi for, at kunne klare sig igennem vinteren. Hæng fuglefoderbrætter op eller fyld fuglefoderstationer med frø og nødder og tiltræk på den måde de fine fjerklædte gæster til din have. På denne måde hjælper du både de mange fugle og du får mulighed for at nyde naturens skønhed og fugleliv i din egen have. 
  Involver gerne familiens mindste og lav fx hjemmelavede fugle kugler eller byg et fuglebræt eller fuglehus i værkstedet. 

 • Selvom vinteren nærmer sig, betyder det ikke, at din haveaktivitet eller dine tanker om haven behøver at stoppe. Brug november til at planlægge og forberede din have til foråret. Overvej hvilke planter du gerne vil tilføje til din have, og om du fx til næste sensommer skal lægge efterårsblomstrende løg ud for at få mere liv og farve næste år på denne tid. Der findes mange stedsegrønne planter og beplantning som står flot i efteråret og vinteren og det er værd at planlægge at tilføje til foråret, hvis man synes der mangler noget på visse placeringer i haven.  
  Det kan være til stor fordel at man på denne tid af året forbereder pladsen og jorden så den er klar til foråret, hvor man igen kan plante. På denne måde sætter du dig selv i en god position til at starte forårssæsonen med succes. 

 • Har du større haveplaner og haveprojekter, som skal udføres det kommende år, så er november- januar gode måneder at lave planer og eventuelt lave tegninger og aftaler sammen med de professionelle, som skal udføre arbejdet. 
  Som oftest er det lavsæson for anlægsgartnere og brolæggere og de vil derfor som oftest have tid til sammen med dig, at lave den gode planlægning og så putte arbejdet i kalenderen til de måneder, hvor det giver mest mening af udføre fx plantearbejdet eller anlægning af græsplæner. 

Kastanjer og kreativitet: Novembers månedens aktiviteter

I november måned gælder det om at omfavne det hyggelige, som denne årstid kan byde på og bruge naturen kreativt selvom det er koldt, vådt og blæsende. En sjov og kreativ måde at gøre netop dette er ved, at bruge kastanjer i forskellige aktiviteter. Sammen med familie og venner kan du tage på kastanjeindsamlingsmission, ved træer i nærområdet. Brug derefter jeres fund til at skabe sjove kastanjedyr og mennesker. Alt du skal bruge er tandstikkere, eventuelt små øjne og lidt fantasi. Denne aktivitet holder de fleste børn af og kan være god familie underholdning en eftermiddag eller i weekenden. 

Kastanjerne kan også bruges til at lave sjove efterårskunstværker. Mal på dem med pensler, tegn på dem med Posca tusser, lim dem på lærreder eller sæt dem sammen i flotte mønstre. Kastanjerne kan inkorporeres i dekorationer både nu og til jul og kan fungerer som et naturligt kunstnerisk element. 
Skal de bruges ift. dekorationer kan man også bore huller i dem og placere telys eller juletræslys i dem. De kan bruges som en del af borddækningen til mortensaften eller julefrokoster. 

Kastanjebagning er også en mulighed, hvis man har mod på at kaste sig ud i det. Kastanjer kan tilføre en lidt nøddeagtig smag til fx boller eller småkager.  

Uanset om du er i humøret til kreativitet, hygge med ungerne eller ønsker at være kunstnerisk ift. dekorationer og pynt, så er kastanjer en fantastisk ressource og en sjov efterårsaktivitet. De giver dig mulighed for at udnytte den smukke efterårssæson og skabe minder, der varer ved. Så kom ud i det kølige efterårsvejr og saml kastanjer ind så dig og din families fantasi kan blive sat fri.  

Selvom november måned bringer køligere vejr og kortere dage, er det stadig en tid for havearbejde. Ved at udføre de nødvendige vedligeholdelsesopgaver med fokus på at gøre klar til vinteren så kan du forberede haven godt på den kommende kolde sæson og sikre at den trives godt når foråret kommer. Fx kan beskæringsarbejder eller efterårsgennemgange og vinterklargørelser af haver eller grønne områder og arealer ved fx virksomheder være rigtig godt givet ud ift den næste vækstsæson.  

Havevedligehold og vinterbekæmpelse

Går du med tanker om at få hjælp til den løbende vedligehold af dine grønne områder i privaten eller ved din virksomhed? Ønsker du kontinuerlig hjælp til vedligeholdelse og garanti på at de rette opgaver udføres på de rette tidspunkter uden at du selv skal holde styr på det? Så står vores grønne gartnere klar til at hjælpe dig. 
Efteråret er ligeledes et godt tidspunkt at overveje og du ønsker hjælp til vinterbekæmpelse i den kommende frost/snesæson – den del kan vi nemlig også være behjælpelig med. 

Så har du brug for faglig assistance til vedligehold af din have eller områder omkring erhvervsbygninger eller assistance til vinterbekæmpelse? Så har vi et team af dygtige, faglærte anlægsgartnere, der står klar til at hjælpe.

Kontakt os i dag og hør mere om, hvad vi kan gøre for dig.

Om forfatteren

Malene Vestermark

HR & Administrationsmedarbejder

Malene er blevet en del af Vestermark-familien gennem sit ægteskab og har fået stor kærlighed til alt, der har med haver, anlæg og virksomheden at gøre. Hun har dedikeret sig til at læse alt, hvad hun kan om haveverdenen, og hun er begejstret for at skrive om forskellige emner og temaer, der er relevante for virksomheden og anlægsgartnerfaget. I sin fritid har Malene har en særlig interesse for alle slags dyr, så hvis der på et tidspunkt dukket et indlæg om muldvarper, høns eller løbeænder i haven, kan du være sikker på Malene står bag. Til daglig sidder Malene på kontoret og tager sig af opgaver vedr. HR, administration samt opgaver knyttet til hjemmeside og sociale medier.

Hvad siger vores kunder om os

Michael, Bramming

Vores ønske var at få omlagt forhaven og både Andreas og Jørgen kom med gode inputs og forslag til forandringer inden opstart. Vores oplevelse af kontakten med dem undervejs var rigtig god og vi har fået stor glæde af den færdige forhave som løfter hele husets fremståen. Medarbejderne var høflige og hjælpsomme og lavede flotte resultater. Det var de samme folk der var tilknyttet projektet under hele processen, hvilket gav et rigtig godt flow. Vi har ikke fortrudt at vi gav Vestermark frie tøjler ift. ideer og vi kan varmt anbefale dem til andre

Hvad siger vores kunder om os

Elna & Karl Christian, Greves Gård

Vi har været super godt tilfreds med arbejdet, som I har udført.
Jeres folk er flinke og omhyggelige, og vi har allerede anbefalet jer til andre.
Så der kun godt at sige

Hvad siger vores kunder om os

Jenny og Bjarne, Ribe

Vi bruger Vestermark til vedligehold, beskæring mm. og vi er godt tilfredse. De gange vi har fået hjælp fra Vestermark, har det været helt i top og vi vil anbefale Vestermark varmt til andre

Hvad siger vores kunder om os

Susanne og Per, Ribe

Vi har brugt Vestermark igennem de seneste år til bl.a. vedligehold af haven, fået lavet terrasse, plantet træer/buske mv. Vi forbinder Vestermark med kvalitet, grundighed og erfaring. Vi sætter krav til udførelsen af arbejdet og det er indtil nu næsten blevet indfriet hver gang, de har været her. Vi har haft en periode, hvor kvaliteten ikke levede op til vores forventninger, men det blev løst hurtigt i ro og mag med ledelsen. Medarbejderne møder altid med et smil og er både kompetente og behagelige mennesker. Vi fortsætter det gode samarbejde og kan varmt anbefale Vestermark til andre

Hvad siger vores kunder om os

Lene og Erik, Esbjerg

Vi er yderst tilfredse med samarbejdet med Vestermark fra start til slut. De har været meget lydhøre for vores ideer, men også vejledt i andre retninger når der var behov for det. Vi havde et godt forhold til de dygtige og venlige medarbejdere, da arbejdet stod på.
Vi er meget glade for vores nye have

Hvad siger vores kunder om os

Per, Esbjerg

Andreas Vestermark var god til at lytte og forstå vores ønsker og kom også med gode forslag til ændringer i tilbuddet.
Udførelsen af arbejdet var meget effektivt og i top. Det var tydeligvis et stærkt team der udførte opgaven og som havde fokus på kvalitet også i valget af materialer - Vi fik det vi ønskede os. Kan kun anbefale Vestermark

Hvad siger vores kunder om os

Grete og Ib, Esbjerg

Vestermark udfærdigede et oplæg til en total omlægning af vores eksisterende have, hvor der blev lyttet til vores ønsker og de kom med gode råd. Vestermark var til stede for at opstarte sine folk og efter 11 arbejdsdage havde vi en helt ny have med tilhørende vandkunst, granit møbler samt nye belægninger.
Vi har ligeledes en vedligeholdelsesaftale med Vestermark og vi har i de sidste 17 år haft besøg af verdens bedste gartner, Jan, 3 gange årligt. Det betyder at haven er til stor glæde for os 365 dage om året. Vi kan på det varmeste anbefale Vestermark A/S