Anlægsgartnerens anbefalinger til haven i maj

Forfatter: Malene Vestermark

26-04-2024

Blomsternes måned

Det kan godt være det har regnet de sidste par måneder, men nu siger kalenderen snart maj måned og det er lig med sol, lune temperature og masser at farver og blomster i haven:-)

Nu er foråret for alvor på sit højeste og vi nærmer os en dejlig sæson med sommervarme og masser af mulighed for at komme ud og nyde naturen og haven. Der er naturligvis masser af ting man kan gøre i haven og opgaver man kan udføre for at give haven de bedste betingelser, men det er bestemt også tid til at nyde haven og de aktiviteter den kan indbyde til. Børnene skal ud på trampolinen, spille fodbold med naboerne og de voksne skal nyde solen fra havestolen med kaffen i hånden. Måske byder maj også på muligheden for at spise flere måltider udenfor og nyde de lange lyse aftener. Nyd det smukke forårsskue i din have og observer de dyr og insekter som besøger haven og dens blomster. 

I maj måned er der pludselig masser af farve på træer, buske og masser af blomster der springer ud. Der er rig mulighed for at få plukket fine buketter til køkkenbordet og nyde duften af tulipaner og syrener. Den stedsegrønne plante rhododendron springer ud med sine store farverige blomster og frugttræerne har fået flotte skud og blomster. Da vi ikke har haft nattefrost det sidste lange stykke tid er der rigtig mange blomster, buske og træer som allerede er langt i deres blomstring og som ser meget flotte ud.  

Lige som havens allerede eksisterende blomster springer ud er det også tid til at plante flotte blomster og krydderurter i dine bede eller potter. Slå dig endelig løs med den sommerbeplantning du gerne vil pryde havens terrasser og bede med. Det er også tid til at flytte forspiringerne fra huset eller drivhuset ud i køkkenhaven og det er fx tid til at plante tomater og agurker. Har du sat kartofler er det også nu at du skal beskytte planten ved at rense for ukrudt omkring planterne og skubbe jord helt op omkring dem, så de er beskyttet mod sollyset. Hvis man springer denne proces over risikerer man at ende med grønne kartofler, som ikke kan spises.   

Indretning og dekoration af haven

For mange begynder den sjove del i haven nu og vejret giver mulighed for at få indrettet havens terrasser og hyggekroge, så de rigtigt kan indbyde til ophold og hyggelige stunder. Hæng hængekøjen op, ryk møblerne ud og dekorer med udendørs puder og tæpper, som kan holde til fugt og regn. Find lanterner og udendørslyskæder frem og gør opholdsområderne hyggelige til både dag og aften.  

Der findes i dag rigtig mange gode muligheder i forhold udendørs møbler og tilbehør til haven, som kan holde til vind og vejr og som er nemt at vedligeholde sommeren igennem. Når vi hjælper vores kunder med at lave en plan for havens opbygning og indretning så har vi ikke kun sten, græs og planter in mente, vi tænker også på det færdige resultats muligheder for indretning og ophold. Andreas og Jørgen Vestermark er i sær gode til at indtænke havens naturelementer, fx mure, bede eller beplantning, som en del af den færdige indretning. Vi har stor erfaring i at samarbejde med havearkitekter, som i deres designproces også virkelig har slutresultatet samt havens udseende og indretning for øje. Hvis havens opbygning er gennemtænkt skal der faktisk ikke så meget til at skabe hyggelige kroge og terrasser fx ved brug af potter, blomster, havemøbler og lys.    

Renholdelse, organisk gødning og de alsidige planter i haven

Det er en god ide at fortsætte med den gode renholdelse i haven og køkkenhaven og på den måde sørge for at den beplantning man gerne vil se vokse får de bedste betingelser. Maj måned byder ikke bare på fremkomsten af smukke blomster, men også flere typer ukrudt skyder frem fra jorden og bør fjernes fra fx plænen eller blomsterbedet. Mælkebøtterne, brændenælder og skvadderkålen begynder at titte frem i maj måned og selvom det er ukrudt behøver det ikke ende i den grønne haveaffaldsspand eller kompostbunken. Lige præcis de tre former for ukrudt kan nemlig bruges i madlavningen og kunne måske byde på et sjovt projekt med børnene i familien. Lav fx en brændenældesuppe, en mælkebøtte salat eller en tærte med skvalderkål.  

Har du bøgehæk i haven eller andre planter som stadig smider blade så sørg for at samle dem sammen, så de ikke ligger i bedene eller på græsplænen og forstyrre den vækst der netop er kommet i fx græsset. Fortsæt endvidere den gode renholdelse i de områder, hvor du fx har bunddækkeplanter som gerne skal sprede sig, vokse sammen og dække bunden når sommeren kommer. 

I maj måned er vores grønne gartnere også i færd med at tilføre jordforbedring til de bede og fx jord langs hækken, hvor man gerne vil tilføre både lidt næring til jorden samt dække mere af for ukrudt. Det er typisk en del af vores forårsklargøringer, hvis kunden ønsker denne ekstra ydelse. 
Vi bruger hos os et produkt, som er godkendt til økologisk dyrkning og derfor både kan bruges i prydhaven, samt i nyttehaven. Det er et 100 % organisk produkt, som vi er blevet meget glade for at kunne tilbyde vores kunder, som et supplement til NPK gødning og faktisk også ukrudtsbekæmpelse. Produktet har nemlig ud over sine egenskaber ift. næring og støtte til planternes modstandskraft også den effekt at den skærmer for solen og ukrudtet vil derfor blive mere forhindret i at spire. Jorden bliver endvidere mere luftig og let at arbejde med. Vi udlægger jordforbedring i et lag ovenpå den eksisterende muld i et bed og i tiden derefter vil næringsstofferne fra den naturlige gødning langsomt sive ned i jorden og tilbyde beplantningen og dets rodnet det den har behov for. 
Det er særligt i haver med en meget sandet jord, at vi kan finde på at anbefale kunderne denne ydelse, da det vil betyde at jorden ikke så let tørrer ud og vand og næringsstoffer vil blive bedre fordelt i bedet. Jordforbedringen indeholder ikke spagnum og man bør derfor bruge et andet produkt i sine surbundsbede med fx hortensia eller rhododendron. Det har vores gartnere naturligvis styr på og ved hvilket produkt de enkelte bede har brug for eller kunne få ekstra glæde af.   

Så er der vækst i græsset

Lige som bedene har brug for jordforbedring, gødning eller spagnum så har græsplænen også tit glæde af en omgang gødning i maj måned. Måske har du givet plænen en skønhedsbehandling med topdressing og eftersåning i april måned og så er det ikke sikkert det er nødvendigt at gøde igen allerede nu. I det tilfælde kan det gøres igen til juni, hvor en forsigtig omgang af NPK gødning kan være et godt valg.
Har du ikke allerede revet græsset igennem eller brugt en vertikalskære, så eventuel mos fjernes og jorden får luft, så skal det gerne gøres nu hvis det er det din plæne har brug for. Herefter skal plænen gødes og der eftersås med nye græsfrø. Vi har personligt i Vestermark familiens have i april måned slået græsset ned, revet det godt igennem, udlagt en topdressing og eftersået med nye frø. Det gør vi som regel altid i foråret og vi anbefaler vores kunder at gøre det samme, hvis man gerne vil give plænen rigtigt gode muligheder for at stå flot, sund og grøn gennem den kommende sommersæson. Når man sørger for at være opmærksom på, at jorden under plænen har den rette sammensætning og udlægger den rette topdressing så jorden ikke er for leret eller for tør, så forbygger man faktisk også at der kan komme fx stankelbenslarver i plænen.   

Der vil som oftest være vækst i græsset nu og det er da også tilfældet i år. Det er derfor tid til at finde græsslåmaskinen frem eller få sat robotten ud, hvis det ikke allerede er gjort. Vi anbefaler at græsset klippes lidt længere ned end op til vinteren og til en længde på ca. 4 cm. Hyppig græsslåning fra nu af og sæsonen igennem er vores bedste anbefaling, da det er godt for græsset samtidig med at det stresser ukrudtet. Det tynde lag af afklippet græs, som ikke er for langt eller tungt vil endvidere fungere som en naturlig gødning til plænen. Kvaliteten af ens græsplæne er nemlig en vigtig faktor ift. sandsynligheden for at stankelben slår sig ned. Stankelbenlarvernes optimale levebetingelser er nemlig en tæt græsplæne fuld af mos og ukrudt. Derfor er en gødet og mosfri plæne, som er blevet luftet godt igennem og klippes kontinuerligt, det bedste forsvar og den bedste forebyggelse af sygdom og skadedyr.  

Vi har pt også fuld gang i vores græsopgaver og sår plæner, udlægger rullegræs, tromler plæner, vertikalskærer, udlægger topdress osv. Maj måned er en god måned til græsopgaver så dem klør vi på med. Ring endelig hvis du har en græs opgave vi skal hjælpe dig med, så får du snarest besøg af vores grønne gartnere 🙂 

Vanding med stil og med omtanke

Det hele springer ud og står snart smukt, grønt, farverigt og frodigt som på billedet ovenfor. Det vil de fleste gerne holde ved lige de kommende måneder, men den kommende sæson kan byde på varme og tørre dage og derfor er vanding i haven fra nu af et item på to-do-listen. Allerede her i maj måned kan det være både være lunt og i perioder tørt og man bør derfor være opmærksom på at få vandet sine træer, buske, blomster og køkkenhaven, hvis ikke vejrudsigten byder på masser af regn. Faktisk er regnen, som hovedregel, ikke nok når temperaturen stiger og særligt det du sætter ud i potter og bede skal vandes ofte. Gør det gerne om aftenen så fordampningen ikke er på sit højeste og planterne får så meget ud af vandet som muligt. Flere og flere af vores kunder får vandboringer og installeret vandingsanlæg i haven når den anlægges og er ligeledes mere opmærksomme på hvordan regnvandet kan fordeles de rette steder hen samt opsamles og bruges i havens bede eller køkkenhave på de tørre dage.
Brug vandet fra børnenes soppebassin, hvis det har været oppe, og lav eventuelt en fælles aktivitet ud af at få fordelt det opsamlede regnvand til de rette steder i haven. Vand med stil og køb en sjov vandekande til ungerne og husk hinanden på den gode vande-vane sæsonen igennem. Husk altid at vande med omtanke og hold øje med anbefalingerne omkring forbrug af vand fra hanen i fx tørketider. 
Husk især at tjekke dine potter ofte, sæt en finger i jorden og mærk om den er tør eller fugtig under det øverste lag. Planter og blomster i krukker og potter tørrer hurtigere ud og har brug for vanding oftere end resten af beplantningen i haven.    

I løbet af maj måned når rhododendron og tulipaner afblomstre anbefaler vi at man knipser de visne hoveder af planterne. Det vil for rhododendron betyde at de bliver sommerklar og at de vil blomstre kraftigere næste forår. 

Vores medarbejdere nyder forandringen i vejret og der er fuld fart på vores haveprojekter her i foråret. Vi har flere muligheder for at plante og tilføre den smukke finish til de projekter vi i de sidste måneder har været i gang med. Vores grønne gartnere er i fulde omdrejninger og vi nyder den sæson der for alvor er startet. Det er da bare sjovere at komme rundt og ud at arbejde når solen kigger frem og tingene springer ud.   

Der er ligesom i april måned masser af gøremål i haven og vedligeholdelsesopgaver, men samtidig er det nu også tid til de mere sjove projekter ift. fx indretning og det er tid til at begynde og nyde haven og alt det den tilbyder til den kommende sæson med mange flere timer udenfor. Vi nyder i hvert fald jeres haver og grønne områder når vi kommer rundt og vi håber I gør det samme. 

 

5 gode råd og tips til haven i maj

  • Har du ikke allerede luftet plænen igennem og givet den kærlighed med gødning og eftersåning så er det tid nu. Der er kommet vækst i græsset så start den kontinuerlige græsslåning nu og hold den ved lige hele sæsonen for de bedste resultater. 

  • Udlæg eventuelt jordforbedring i de forskellige bede i haven. Det vil tilføre jorden både næring og en lettere/luftigere sammensætning samtidig med at det mindsker forekomsten af ukrudt da jordforbedringen dækker for solen. Husk også at give surbundsbede spagnum og gødning efter behov. 

  • Plant ud i potter og krukker og pynt dine udeområder med flotte blomster og krydderurter. Da temperaturene stiger og det bliver mere tørt så husk også at vande din beplantning, særligt den i krukker og potter. 

  • Maj måned byder på mange muligheder i køkkenhaven og i drivhuset og det er tid til at plante flere ting og eventuelt sætte det ud som har forspiret i krukker indtil nu. Husk at tjekke kartoflerne og dække dem helt til, så du ikke ender med grønne og uspiselige kartofler til sommer. 

  • Indret havens opholdsområder med havemøbler, lanterner, hynder, tæpper og det du har plantet i potter og krukker og nyd at du kan sætte dig udenfor med kaffen. Det må faktisk være et af de vigtigste tips til maj måned; Begynd at nyde din have og flyt flere aktiviteter udenfor - det bliver man glad i låget af 🙂 

Kontakt Os

Skal vi hjælpe dig med en opgave i haven eller ved din virksomhed? Udfyld formularen nedenunder, eller kontakt os direkte.

Mail

info@vestermarkribe.dk

Telefon

75 42 46 40

Adresse

Vestermark A/S - Ørstedsvej 5A - 6760 Ribe

Send os en besked

Udfyld formularen nedenunder, eller kontakt os direkte.

Om forfatteren

Malene Vestermark

HR & Administrationsmedarbejder

Malene er blevet en del af Vestermark-familien gennem sit ægteskab og har fået stor kærlighed til alt, der har med haver, anlæg og virksomheden at gøre. Hun har dedikeret sig til at læse alt, hvad hun kan om haveverdenen, og hun er begejstret for at skrive om forskellige emner og temaer, der er relevante for virksomheden og anlægsgartnerfaget. I sin fritid har Malene har en særlig interesse for alle slags dyr, så hvis der på et tidspunkt dukket et indlæg om muldvarper, høns eller løbeænder i haven, kan du være sikker på Malene står bag. Til daglig sidder Malene på kontoret og tager sig af opgaver vedr. HR, administration samt opgaver knyttet til hjemmeside og sociale medier.

Hvad siger vores kunder om os

Michael, Bramming

Vores ønske var at få omlagt forhaven og både Andreas og Jørgen kom med gode inputs og forslag til forandringer inden opstart. Vores oplevelse af kontakten med dem undervejs var rigtig god og vi har fået stor glæde af den færdige forhave som løfter hele husets fremståen. Medarbejderne var høflige og hjælpsomme og lavede flotte resultater. Det var de samme folk der var tilknyttet projektet under hele processen, hvilket gav et rigtig godt flow. Vi har ikke fortrudt at vi gav Vestermark frie tøjler ift. ideer og vi kan varmt anbefale dem til andre

Hvad siger vores kunder om os

Elna & Karl Christian, Greves Gård

Vi har været super godt tilfreds med arbejdet, som I har udført.
Jeres folk er flinke og omhyggelige, og vi har allerede anbefalet jer til andre.
Så der kun godt at sige

Hvad siger vores kunder om os

Jenny og Bjarne, Ribe

Vi bruger Vestermark til vedligehold, beskæring mm. og vi er godt tilfredse. De gange vi har fået hjælp fra Vestermark, har det været helt i top og vi vil anbefale Vestermark varmt til andre

Hvad siger vores kunder om os

Susanne og Per, Ribe

Vi har brugt Vestermark igennem de seneste år til bl.a. vedligehold af haven, fået lavet terrasse, plantet træer/buske mv. Vi forbinder Vestermark med kvalitet, grundighed og erfaring. Vi sætter krav til udførelsen af arbejdet og det er indtil nu næsten blevet indfriet hver gang, de har været her. Vi har haft en periode, hvor kvaliteten ikke levede op til vores forventninger, men det blev løst hurtigt i ro og mag med ledelsen. Medarbejderne møder altid med et smil og er både kompetente og behagelige mennesker. Vi fortsætter det gode samarbejde og kan varmt anbefale Vestermark til andre

Hvad siger vores kunder om os

Lene og Erik, Esbjerg

Vi er yderst tilfredse med samarbejdet med Vestermark fra start til slut. De har været meget lydhøre for vores ideer, men også vejledt i andre retninger når der var behov for det. Vi havde et godt forhold til de dygtige og venlige medarbejdere, da arbejdet stod på.
Vi er meget glade for vores nye have

Hvad siger vores kunder om os

Per, Esbjerg

Andreas Vestermark var god til at lytte og forstå vores ønsker og kom også med gode forslag til ændringer i tilbuddet.
Udførelsen af arbejdet var meget effektivt og i top. Det var tydeligvis et stærkt team der udførte opgaven og som havde fokus på kvalitet også i valget af materialer - Vi fik det vi ønskede os. Kan kun anbefale Vestermark

Hvad siger vores kunder om os

Grete og Ib, Esbjerg

Vestermark udfærdigede et oplæg til en total omlægning af vores eksisterende have, hvor der blev lyttet til vores ønsker og de kom med gode råd. Vestermark var til stede for at opstarte sine folk og efter 11 arbejdsdage havde vi en helt ny have med tilhørende vandkunst, granit møbler samt nye belægninger.
Vi har ligeledes en vedligeholdelsesaftale med Vestermark og vi har i de sidste 17 år haft besøg af verdens bedste gartner, Jan, 3 gange årligt. Det betyder at haven er til stor glæde for os 365 dage om året. Vi kan på det varmeste anbefale Vestermark A/S