Græsset er altid grønnere i juni - tips til at holde græsplænen grøn og frodig
Juni er en måned med masser af vækst i både græs og ukrudt og det er derfor vigtigt at fastholde og fortsætte den gode pleje af græsplænen.
Først og fremmest er det vigtigt at klippe din græsplæne regelmæssigt for at holde den ønskede længde og for at stresse det ukrudt, som måske vokser frem i plænen. Det anbefales at klippe græsset mindst en gang om ugen hele sommeren, så man aldrig kommer til at klippe længden ned med mere end en tredjedel af gangen. Det vil nemlig skade græsset og gøre det sårbart over for tørke og sygdomme, hvis man venter længe mellem klipningerne og dermed klipper meget af længden på én gang.
Klipper man græsset ofte kan det afklippede græs ligeledes blive liggende på plænen og fungere som en naturlig gødning. Klipper man derimod sjældent og meget af på en gang bør man rive sammen og fjerne det afklippede græs eller bruge en opsamler på sin plæneklipper.
Derudover er det vigtigt at vande sin græsplæne, hvis den har behov for dette. Særligt en nyanlagt plæne skal vandes, hvis dens vækst er kommet i gang for at fastholde at det er græsset som overtager og ikke ukrudtet, som bedre kan leve i tørt jord. Vær altid opmærksom på de vandings retningslinjer som er aktuelle og vand gerne tidligt morgen eller sen aften – det vil nemlig formindske fordampningen og medvirke til, at vandet når ned til rødderne.
Det er ligeledes en god ide at gøde græsplænen i løbet af sommeren for at sikre tilførslen af de nødvendige næringsstoffer. Har du fx gødet i april så kan det være en ide at gøde igen i løbet af juni måned. Der findes gødning, som egner sig godt til græsplæner i sommermånederne og så er det bare at følge vejledningen på pakken.
Er der kommet ukrudt i græsplænen, kan det fjernes manuelt eller man kan bestille sin lokale gartner til at hjælpe med ukrudtsbekæmpelse i plænen. Vælger du selv at benytte et ukrudtsbekæmpelsesmiddel så er det essentielt at du følger anbefalinger og doseringsanvisningerne nøje så det kun er ukrudtet som påvirkes og græsset ikke ødelægges eller store mængder af midlet trænger ned i jorden.
Sammenlagt kræver græsplænen en del kærlighed i juni måned, hvis den skal holde sig flot, grøn og sund, men du kan gøre det lettere for dig selv ved fx at have en robotplæneklipper og måske en fast aftale med gartneren om løbende plænevedligehold.
Snegle og ukrudt i haven - Hold begge dele væk fra dine grønne områder
Fjerner du meget ukrudt i plænen er det en god ide at udjævne hullerne, eventuelt tilføre lidt muldjord og efterså med nye græsfrø. På denne måde vil græsset sprede sig ind over de områder som tidligere har været dækket af ukrudtsplanter.
Generelt kan ukrudt være et stort problem for haveejerne i juni måned, ligesom også sneglene begynder at komme frem og kan være til stor gene. I forhold til ukrudtet er det om at være aktiv i bekæmpelsen, så det holdes ned og det beplantning man ønsker skal etablere sig eller sprede sig kan få gode muligheder for dette. Man kan eventuelt udlægge jordforbedring i bede eller et lag barkflis omkring hækken, da det vil mindske ukrudtets muligheder for at spire.
Når det kommer til snegle så er det en god ide at være lidt på forkant, hvis man tidligere har været plaget af fx de brune dræbersnegle. Forebyggelsen kan bestå af fx:
1. Hold haven ren: Snegle trives i fugtige og beskyttede områder. Sørg for at fjerne potentielle skjulesteder såsom gamle brædder, sten eller bunker af blade. Hold haven ren for ukrudt og gammelt plantemateriale, da det tiltrækker sneglene.
2. Overvej at vande tidligt om morgenen: Vanding om morgenen giver jorden tid til at tørre i løbet af dagen, hvilket reducerer den fugtige tilstand, der er tiltrækkende for snegle.
3. Skab en barriere: Man kan omkrandse områder i haven med fx kobberbånd, som fx dræbersnegle ikke kan passere. De vil nemlig opleve en elektrisk reaktion ved berøring. Ønsker du en mere human barriere kan du bruge fint sand eller savsmuld, som sneglene har svært ved at bevæge sig igennem. Man kan ligeledes plante fx lavendel eller rosmarin i udkanterne, da den type planter har stærke dufte og er meget lidt attraktive for snegle.
Har du fået sneglene ind på din grund må du i gang med bekæmpelsen:
1. Håndplukning: Er en effektiv, men tidskrævende metode. Man må ud i haven når det er blevet mørkt eller tidligt om morgenen når sneglene er aktive og samle dem sammen i en spand med sæbevand.
2. Økologiske sneglemidler: Der findes forskellige sneglemidler på markedet og også nogle økologiske varianter. Disse varianter er effektive imod sneglene, men stadig sikre ift. kæledyr og mennesker.
3. Naturlige fjender: Pindsvin, skrubtudser og visse fugle karakteriseres som dræbersneglens fjender. Man kan prøve at tiltrække disse dyrearter til sine grønne områder ved at skabe egnede levesteder som buskadser og fuglebade.
4. Biologisk bekæmpelse med nyttedyr: Nematoder er parasitiske rundorme, der kan købes og tilsættes jorden omkring de berørte områder. Det er en orm som inficerer sneglene og forårsager deres død. Nematoder kan også anvendes ift. fx øresnudebiller.
Det er relevant at huske, at bekæmpelsen af dræbersnegle kan være en vedvarende proces og det kan give mening at kombinere foranstaltninger og bekæmpelsesmetoder for, at holde sneglepopulationen under kontrol.
Juni-jungle: Sådan undgår du at miste overblikket i haven
Juni er en fantastisk have måned i den forstand at det hele springer ud og der kommer farve på både buske, træer og mindre planter. Det betyder selvfølgelig også at der opstår noget vedligehold, men formår man at være på forkant, så vil resultatet også blive skønt og flot.
Man kan i juni måned begynde at plante sommerblomster og tilføje nyt liv til de områder af haven, som kunne trænge til det. Man kan tilføre farve sjove kombinationer til bede og krukker og på den måde skabe hygge og farverige oaser. man kan nu plante farverige planter som fx roser, petunia eller lavendel der også kan være med til at tilføre dejlige dufte til haven og terrassen. Nogle krukker med krydderurter eller andre planter i potter på terrassen eller altanen kan være med til at sætte stemningen for den rette atmosfære, som indbyder til ophold.
Da alle typer af planter og blomster kræver en vis mængde vedligehold kan det være en god ide at overveje, hvad man kan overskue at gøre i haven i løbet af sommeren, inden man køber både den ene og anden type beplantning. For ikke at blive helt overvældet af de forskellige krav til vedligehold de forskellige blomster og planter medføre, kan det være en ide at gå efter beplantningstyper, som kræver nogle af de samme ting.
En af de vigtigste ting at huske i juni måned er vanding, selvom det faktisk i år ser ud til at være mindre tørt end det fx var sidste år.
Måneden er ofte lun og tør og hvis ikke man får vandet sin have i denne måned vil den efter få uger se træt, vissen og kedelig ud. Særligt planter i potter og krukker skal vandes ofte, da deres rødder ikke har mulighed for at trække vand op fra jorden. Godt etablerede træer, buske og øvrige planter kan bedre klare sig uden vand, men vand og næring er generelt afgørende for at alt i haven vil være i trivsel og god vækst sommeren igennem.
Vi ser generelt ofte at kunder ikke vander nok i deres haver og at deres beplantning derfor ikke vil udvikle sig optimalt eller måske endda gå helt til. Det kan være en fordel at gøre det nemmere for sig selv ved, at have det rette vandingsudstyr og nogle gode vaner for hvornår man tager sig af den opgave i haven.
Når hækken bliver vild - Er du klar til at klippe?
Juni måned byder på endnu en vedligeholdelsesopgave for de fleste; nemlig årets første hækklipning. Der er mange steder nogle lokale regler og aftaler for hvornår hækkene skal klippes og i hvilken højde og det kan være en god ide, lige at undersøge om der skulle være den slags regler i dit lokalområde.
Juni måned er generelt en god måned at udføre hækklipning, da der er god vækst i hækken. De kunder vi fast klipper hæk for, kan forvente et besøg fra vores grønne gartnere i juni måned og de som ønsker endnu en klipning i løbet af sæsonen vil få besøg igen i august/september måned.
Før du begynder at klippe dine hække, er det vigtigt at overveje, hvilken type hæk du har. Nogle hække kan kræve en intensiv beskæring mens andre har bedre af en lettere trimning. Det er vigtigt lige at være opmærksom på, da en for hårdt beskæring vil medføre skader på planten som vil have svært ved at komme sig igen.
Hvis ens hæk grænser op til en sti, cykelsti eller trafikeret vej kan der også være regler for hvordan klipningen skal håndteres og det er væsentligt at sikre sig, at man overholder retningslinjerne, da det faktisk kan medføre bøder, hvis man fx ikke overholder beskæringstider eller de rette højder. I byområder er der som regel en retningslinje, der siger at hækken ikke må være højere end 2 meter og ligeledes tydelige regler for hvornår hækken må klippes for, at undgå at skade vilde dyr som yngler i området.
Skulle du være interesseret i en aftale om hækklipning, udført af vores gartnere så er du meget velkommen til at kontakte os og få en aftale i hus 🙂 Vi har mulighed for at komme fast og klippe hæk, udføre andre beskæringsopgaver og ligeledes at bortkøre alt det grønne affald.
Hold den perfekte grill aften og nyd haven
En hyggelig grillaften med venner eller familie på terrassen i juni måned kan være en fantastisk måde at nyde det varme vejr og de lyse dage og aftener. Har man skabt nogle gode rammer for ophold i sin have skal der ikke så meget til før det kan betyde skønne dage og aftener i selskab med de mennesker man holder af.
Her kommer enkelte gode råd til hvordan man skaber den hyggelige atmosfære:
En flot og velplejet have er altid dejlig og frisk at opholde sig i. En god og kontinuerlig vedligehold af haven er derfor godt givet ud ift. fx impulsive haveaftaler.
Skab et hyggeligt område eller flere områder til ophold rundt omkring i haven og skab gode siddemuligheder for både børn og voksne. Hynder, puder og tæpper kan være med til at skabe ekstra hygge og det kan derfor anbefales fx at sætte en hyndeboks op i nærheden af sine havemøbler så man nemt kan finde det frem og pakke det væk efter behov.
Skab en hyggelig stemning med lyskæder, lanterner eller udendørslys så den varme atmosfære stadig er tilstede efter solen er gået ned.
Det er en god ide at sørge for en markise, en parasol eller anden form for overdækning til både at skærme for solen i løbet af dagen, men også til at holde på varmen og undgå for meget dug når mørket falder på. Træk duftende og farverige krukker hen i nærheden af møblerne og sæt eventuelt sjove havespil eller legetøj frem i nærheden til børnene.
Få skabt nogle gode muligheder for ophold i haven og nyd det!
5 gode råd og tips til haven i juni
Fasthold den kontinuerlige græsslåning og hold den ved lige hele sæsonen for de bedste resultater. Vand plænen og tilfør gødning, hvis den kunne have glæde af de ekstra næringsstoffer. Vær opmærksom på at holde ukrudt nede og væk og efterså eventuelt på de områder, hvor ukrudtet er blevet fjernet.
Udlæg eventuelt jordforbedring i de forskellige bede i haven. Det vil tilføre jorden både næring og en lettere/luftigere sammensætning samtidig med at det mindsker forekomsten af ukrudt. Sørg generelt for at være aktiv ift. at holde ukrudtet væk så beplantningen i haven får gode muligheder for at vokse og trives.
Plant flotte og farverige sommer blomster i krukker og bede og skab en hyggelig atmosfære i haven. Husk at vande både træer, buske, bede og krukker.
Læg en plan for hækklipning og undersøg de lokale regler så du kan overholde de retningslinjer der måtte være. Lav eventuelt en hækklipningsaftale med din lokale gartner.
Indret havens opholdsområder med havemøbler, lanterner, hynder, tæpper og det du har plantet i potter og krukker og nyd at du kan sætte dig udenfor og nyde dage og aftener sammen med familie og venner.