Anlægsgartnerens anbefalinger til haven i december

Forfatter: Andreas Vestermark

28-11-2023

December i haven: Havepleje som byder på frost og festligheder

December måned er over os, og det er en tid, hvor vi normalt forbinder hygge, juleforberedelser og indendørsaktiviteter. Men det betyder ikke at vi skal glemme haven eller vores udendørs områder, som kan have behov for en vinterklargøring. December kan være en god måned at ordne diverse opgaver i haven, som er med til at klargøre den til når foråret kommer og der igen kommer vækst i beplantningen. Det er både relevant for den private haveejer eller virksomheden med udeområder, at passe på arealerne og give dem en lille overhaling, så man med god samvittighed kan lukke ned til vinteren.   

Ligesom i november måned, så kan december være et godt tidspunkt at tænke i nye og kommende haveprojekter. Måske drømmer du om en ny terrasse, en udendørsvandhave, nye planter eller bede og så er det klogt at begyndeplanlægningsprocessen nu og eventuelt kontakte en anlægsgartner, mens det er lavsæson. Undersøg de forskellige muligheder, kig på materialer, planter og omkostninger og lav en plan for udførslen, som derefter kan påbegyndes på det rette tidspunkt.

Haven i december kan være sjov at forvandle til et julemagisk sted, med udsmykning og lys, som kun høre sig til denne tid af året. Det kan være en sjov opgave som hele familien kan deltage i og bidrage til.     

Decembers græs vedligehold

 • December er en måned, hvor din græsplæne går i vinterdvale, men det betyder ikke, at den skal ignoreres. Her er nogle vigtige tips til pleje af græsplænen i denne måned, som du med fordel kan tjekke efter om din plæne har behov for eller som du skal være opmærksom på den kommende kolde tid:

  Mindre er mere:Undgå at betræde plænen for meget, især når den er frostbelagt eller dækket af sne. Dette kan forårsage skader på græsset. Det betyder selvfølgelig ikke , at der ikke er plads til børneleg og fodvold, man skal bare være opmærksom på at plænen er mere sart på denne mere kolde tid af året. 

  Skulle vi være så vinterheldige, at der kommer sne så kan man med fordel fjerne meget tung sne fra plænen. Det kan være en god ide, da risikoen for sneskimmel og isdannelser i plænen stiger markant, hvis den ligger dækket under dynger af sne. Ønsker du at fjerne noget sne kan du med fordel bruge en blød kost eller skovl.

  Man bør ikke gøde når græsplænen er gået i vinterdvale, men hvis du ikke har givet kalk i efteråret så kan en let kalkning være en ide i starten af december.
  Hvis du salter belægning langs græsplænen så pas på det ikke kommer ud på plænen, da det vil skade græsset. 

  Har du en robotplæneklipper så er det tid til at tage den ind og give den service og eftersyn så den er klar igen når foråret kommer og der kommer vækst i græsset igen. 

  Det kan være en fin ide at holde lige øje med tegn på sneskimmel eller andre plænesygdomme, og vær opmærksom på aktivitet fra skadedyr som mosegrise. I så fald kan man nå at reagere inden der sker for stor skade. 

  Ro og TålmodighedHusk, vinteren er en hvileperiode for din græsplæne. Den har brug for denne tid til at hvile og genopbygge sig selv til foråret.

Beskær og berig: Vedligeholdelse af beplantningen

I december måned er der flere træer og buske som kan beskæres og nu hvor løvet er faldet af er det nemmere at se grenstrukturen og eventuelle problemer. Beskæring i de kolde måneder kan være med til at forhindre sygdomme og skadedyrsangreb og vil være med til at fremme sunde vækstvaner i årene fremover. Fjer døde og beskadigede grene og tynd ud i de meget tætte områder for at give lys og luft til de tilbageværende grene. Beskæring er en nødvendig del af havevedliggehold og det hjælper til, at bevare beplantningens sundhed og struktur. Husk at bruge de rette redskaber og værktøjer og at følge de korrekte beskæringsmetoder. Tjek også altid efter om alle dine planter og træer kan tåle beskæring i de kolde måneder eller om det er bedre at vente. 

Hvis du har stauder, som er visne nu og er blevet brune så kan de fint beskæres i december. Dette giver dig mulighed for at rydde op i bedene og gøre dem klar til foråret. Fjern døde stængler og blade, men efterlad eventuelt lidt på jorden for at frostbeskytte planternes rødder lidt. Beskæring af stauder er en metode til at forberede planterne på en ny vækstsæson. Derudover forhindre det også eventuelle overvintringssygdomme eller skadedyr i at sprede sig. 

Faldne blade, grene eller anden organisk materiale kan meget hurtigt ophobe sig i dine blomsterbede og havegange ovenpå løvfaldssæsonen. Brug gerne en rive eller løvblæser/løvsuger til at fjerne en del af dette grønne affald. Rensning af områderne forhindre nemlig skimmelsvamp i at trives samtidig med at det giver planterne lidt luft og et pænere bed at kigge på. 

I de kolde vintermåneder er det afgørende at beskytte visse planter mod frost og kulde. Dæk sarte planter til med halm, fiberdug eller anden plante beskyttelsesmateriale, hvis det er nødvendigt i fx bestemte bede eller i køkkenhaven. Sorg for at potteplanter og krukker flyttes til et beskyttet område eller brug isolerede krukker. Visse planter er nødt til at blive rykket indenfor, da de ikke egner sig til den danske vinter og ikke kan overvintre udenfor.  

 

Gør din have juleglad

December er måneden hvor julestemningen spreder sig hjemme i hjemmene, men hvorfor begrænse julehyggen til indendørs? Din have kan være et magisk sted at skabe ekstra stemningsfuld jul og der er masser af mulighed for at julehygge udenfor i haven. 
Ingenting skaber julestemning som lys. Hæng julelys i træerne, langs taget eller skab en sti gennem haven eller op til huset med udendørs julebelysning. LED-lys er energieffektive og holder i lang tid, så du skabe skabe en hyggelig jule atmosfære uden at bekymre dig om strømforbruget. 

Juleudsmykning, dekorationer og gran kan virkelig være med til at skabe lidt juleeventyrlighed og gøre kulden og mørket nemmere at overse. Hæng eventuelt store julekugler op i træerne tæt på vinduer eller ud til gaden (sæt ekstra godt fast så de ikke kan blæse ned), få børnene til at pynte en busk med en guilande, sæt nisser ud foran døren eller hæng en krans op på hoveddøren. Hæng granranker op på huset med lys i eller sæt lys på flagstangen så den ligner et juletræ; Der er mange muligheder og det hele vil bringe hygge og bidrage til et smil på læben hos de som går forbi. 

December er også måneden hvor du kan gå på opdagelse i haven og skoven og finde naturlige elementer til, at lave flotte kranse, dekorationer og andet pynt til december måneds juletraditioner. Find gran, kogler, mos, lærkegrene, troldegrene eller andre flotte elementer i din vinterhave og tag dem med ind til kreative stunder. Hvis du klippede de sidste hortensia af inden nattefrosten kom og tørrede dem, kan de også tilføjes til dekorationerne og giver et meget flot og moderne udseende.

Sikkerhed i vintervejret

Endelig er det vigtigt at tage højde for sikkerheden i din have og udeområder i løbet af de næste par måneder. Ryd eventuel sne fra gangstier og fortov for at forhindre skader. Fjern sne fra indkørslen og sørg for at have de rette redskaber hjemme til når sneen måske falder. Køb slat i god tid så du ikke kommer på bagkant og ikke har noget hjemme når det bliver glat på din belægning. Har du mange alger på dele af din belægning skal du især passe på og være over det sted med ekstra salt. 
Det er afgørende at have styr på sikkerheden når vejret bliver koldt og uforudsigeligt.


Ønsker du, din ejerforening eller virksomhed hjælp til vinterbekæmpelse, så udfører vi disse opgaver i Ribe og omegn og du er velkommen til at kontakte os.

Kontakt os i dag og hør mere om, hvad vi kan gøre for dig.

Om forfatteren

Andreas Vestermark

Projektleder og medejer

Andreas er 3. generation i Vestermark AS og tager sig af den daglige drift og ledelse, tilbudsgivning, kundehåndtering samt regnskab og økonomi. Andreas er en passioneret græsplæne-ekspert, der prioriterer plejen af sit eget græstæppe højt. Han sørger altid for, at det er trimmet og grønt. Selvom han måske ikke går lige så meget op i indendørsrod eller vasketøjsbunker, er han hurtig til at rydde blade væk fra græsplænen og blomsterbedene, hvis de falder på en lørdag morgen kl. 7. Andreas er en dygtig have- og anlægsdesigner, og han nyder at samarbejde med kunderne om alt fra ideudvikling til udførelse af projekterne. I sin rolle som personaleansvarlig hos Vestermark brænder Andreas for at skabe et positivt og samarbejdsorienteret miljø for medarbejderne.

Hvad siger vores kunder om os

Michael, Bramming

Vores ønske var at få omlagt forhaven og både Andreas og Jørgen kom med gode inputs og forslag til forandringer inden opstart. Vores oplevelse af kontakten med dem undervejs var rigtig god og vi har fået stor glæde af den færdige forhave som løfter hele husets fremståen. Medarbejderne var høflige og hjælpsomme og lavede flotte resultater. Det var de samme folk der var tilknyttet projektet under hele processen, hvilket gav et rigtig godt flow. Vi har ikke fortrudt at vi gav Vestermark frie tøjler ift. ideer og vi kan varmt anbefale dem til andre

Hvad siger vores kunder om os

Elna & Karl Christian, Greves Gård

Vi har været super godt tilfreds med arbejdet, som I har udført.
Jeres folk er flinke og omhyggelige, og vi har allerede anbefalet jer til andre.
Så der kun godt at sige

Hvad siger vores kunder om os

Jenny og Bjarne, Ribe

Vi bruger Vestermark til vedligehold, beskæring mm. og vi er godt tilfredse. De gange vi har fået hjælp fra Vestermark, har det været helt i top og vi vil anbefale Vestermark varmt til andre

Hvad siger vores kunder om os

Susanne og Per, Ribe

Vi har brugt Vestermark igennem de seneste år til bl.a. vedligehold af haven, fået lavet terrasse, plantet træer/buske mv. Vi forbinder Vestermark med kvalitet, grundighed og erfaring. Vi sætter krav til udførelsen af arbejdet og det er indtil nu næsten blevet indfriet hver gang, de har været her. Vi har haft en periode, hvor kvaliteten ikke levede op til vores forventninger, men det blev løst hurtigt i ro og mag med ledelsen. Medarbejderne møder altid med et smil og er både kompetente og behagelige mennesker. Vi fortsætter det gode samarbejde og kan varmt anbefale Vestermark til andre

Hvad siger vores kunder om os

Lene og Erik, Esbjerg

Vi er yderst tilfredse med samarbejdet med Vestermark fra start til slut. De har været meget lydhøre for vores ideer, men også vejledt i andre retninger når der var behov for det. Vi havde et godt forhold til de dygtige og venlige medarbejdere, da arbejdet stod på.
Vi er meget glade for vores nye have

Hvad siger vores kunder om os

Per, Esbjerg

Andreas Vestermark var god til at lytte og forstå vores ønsker og kom også med gode forslag til ændringer i tilbuddet.
Udførelsen af arbejdet var meget effektivt og i top. Det var tydeligvis et stærkt team der udførte opgaven og som havde fokus på kvalitet også i valget af materialer - Vi fik det vi ønskede os. Kan kun anbefale Vestermark

Hvad siger vores kunder om os

Grete og Ib, Esbjerg

Vestermark udfærdigede et oplæg til en total omlægning af vores eksisterende have, hvor der blev lyttet til vores ønsker og de kom med gode råd. Vestermark var til stede for at opstarte sine folk og efter 11 arbejdsdage havde vi en helt ny have med tilhørende vandkunst, granit møbler samt nye belægninger.
Vi har ligeledes en vedligeholdelsesaftale med Vestermark og vi har i de sidste 17 år haft besøg af verdens bedste gartner, Jan, 3 gange årligt. Det betyder at haven er til stor glæde for os 365 dage om året. Vi kan på det varmeste anbefale Vestermark A/S