Anlægsgartnerens anbefalinger til haven i august

Forfatter: Malene Vestermark

26-07-2023

August i haven: En sommeridyl med grønne oaser og solskinssmil

Velkommen til haven i august – en tid præget af solrige dage, varme temperaturer og frodige omgivelser. Det er en måned, hvor naturen ofte viser sin fulde pragt og har juli ikke været alt for tør vil beplantningen stå grøn, blomstrende og smuk. August er ligeledes en måned hvor haveejere og måske især køkkenhaveejere kan nye frugten af deres tidligere anstrengelser og vedligehold. Samtidig er det også en tid, hvor der igen er behov for lidt ekstra fokus og pleje i visse områder af haven. Vejret kan være skiftende i denne måned og mere fugtigt, hvilken betyder mere vækst og dermed også flere kontinuerlige opgaver. 
August er som regel lige så solrig som juli og vejret er dermed med til at skabe gode rammer for udendørs aktiviteter og afslapning i haven. 

Vandingsrutiner i august

 • Det varme vejr i august kan tørre jorden ud og stresse planterne, hvis ikke det regner så meget i løbet af måneden. Det er vigtigt at etablere en regelmæssig vandingsrutine og sikre, at planterne får tilstrækkelig vand. Tidlig morgen eller sen aften er de bedste tidspunkter at vande på, da det reducerer fordampning og giver jorden tid til at absorbere vandet. På mange måder minder de nødvendige vandingsvaner om de man også havde i juli måned. 

 • Lige som i juli måned skal man altid være opmærksom på de regler, anbefalinger og forbehold som gælder lokalt i sit område i forhold til vanding og afbrænding. Afhængigt af vejret og eventuel tørke kan der opstå et behov for at prioritere, hvad der vandes og hvad der springes over. Der er visse beplantninger der bedre end andre kan holde til tørke og man må derfor kigge på de enkelte elementer og lave nogle rutiner ud fra anbefalingerne til brugen af vand og til beplantningens behov. 

Generel vedligehold i august

August er en vidunderlig måned med solrigt vejr og masser af liv i haverne. Med det rette fokus på vedligeholdelsesopgaver kan vi opretholde den smukke og sunde haven gennem måneden og ind i efteråret. Der er flere opgaver i haven man med fordel kan have fokus på i august når det viser sig nødvendigt. Nogle af de opgaver vil blive gennemgået nedenfor og vi garanterer at hvis du udføre disse, så vil haven fremstå lækker og velplejet og indbyde til masser af ophold inden sæsonen igen skifter. 

 • Ukrudtsbekæmpelse: Det frodige vækstmiljø i august betyder desværre også, at ukrudtet har optimale betingelser for at spire og vokse. Vær opmærksom på at fjerne uønsket ukrudt regelmæssigt, da det kan konkurrere med dine planter om vand og næringsstoffer og i visse tilfælde overtage områder i bedene eller rundt omkring i haven. 
  Fjerner du ukrudt i fugerne mellem dine belægningsfliser eller klinker, så vær opmærksom på om der bør fyldes efter med nyt fugesand.

 • Beskæring og pleje: August er en god tid til at beskære og pleje dine planter. Fjern døde eller syge grene for at fremme sunde vækstbetingelser og give plads til nye skud. Det er også en god idé at tjekke dine buske og træer for eventuelle tegn på skadedyr eller sygdomme. Få beskåret de træer og buske som er vokset lidt vildt og måske ud af form og giv dem et flot nyt udseende. En veltrimmet have synes mange er flot, mens andre synes det hellere må stå lidt vildt og "vokse ud over kanterne". Den ene er ikke nødvendigvis mere rigtig end den anden, så længe man har beplantningens trivsel for øje og beskære den, hvis det er det som er bedst for den pågældende type. 

 • Høsttid: August markerer starten på høstsæsonen for mange af vores yndlingsafgrøder og det er nu vi skal gå på rov i haverne.
  Grøntsager som tomater, agurker, courgetter og forskellige bær modner i denne måned. Hold øje med modne frugter og grøntsager, og saml dem på det rigtige tidspunkt for at nyde deres friske smag og undgå at de går til. Fjern de som eventuelt ikke har det godt, har skader eller andet så planten bruger sin energi på de afgrøder som trives bedst. Del ud til venner og familie, put i fryseren og kast dig ud i en hjemmelavet marmelade eller grønsagstærte. 

  Hvis du ikke allerede har gjort det, kan du overveje at tilføre gødning til dine afgrøder. Organisk gødning eller kompost kan bidrage til at forsyne planterne med de nødvendige næringsstoffer, de har brug for for at fortsætte deres vækst og produktion noget tid endnu. 

 • De intense sommerdage med masser af varme kan forårsage solskoldning på visse planter og blomster. Beskyt dine planter i potterne ved at rykke dem ind på delvise eller fulde  skyggepladser og opsæt midlertidige skyggestrukturer omkring sarte blomster i bedene. Giv dem vand og beskær ikke for kraftigt, hvis de er blevet solskadede. 
  Pleje af haveudstyr: August er også en god tid til at tage sig af vedligeholdelsen af dit haveudstyr. Skærpe haveredskaber, inspicere vandingssystemer og rengøre græsslåmaskinen for at sikre, at alt er i tip-top stand til resten af vækstsæsonen, hvilket også betyder, at eftersynet inden tingene pakkes mere eller mindre væk til efteråret også bliver det nemmere. 

 • Græsplænen hvad med den? Det har regnet en del i juli måned i år og det betyder at de fleste græsplæner rundt omkring er i vækst og ser grønne og flotte ud. Det betyder selvfølgelig også at der kan være ukrudt og andet som vokser og spreder sig i plænen og det gælder om at fjerne det hele og efterså med græsfrø på de pletter og områder som efterlades skaldede efter ukrudtet er fjernet. Med sol og nedbør vil de nye græsfrø hurtigt spire og dække områderne. 

  Selvom græsset generelt vokser lidt langsommere i august, kræver det stadig regelmæssig pasning og klipning. Fortsæt med at slå græsset efter behov og fjern eventuelle ukrudtsplanter når du er i gang. Vær opmærksom på at indstille klipperens højde til en passende længde for at modstå tørke og bevare jordens fugtighed. Klip ikke for langt ned hvis der er mangel på nedbør. 5 cm er en fin længde og bør være det korteste man klipper ned til, så hellere klippe en ekstra gang hver uge. Ved at efterlade græsset lidt længere kan det bedre modstå tørke og bevare mere fugtighed i jorden. Dette hjælper med at forhindre udtørring og giver også en mere modstandsdygtig græsplæne.

  Hvis ikke du har gødet græsplænen i juli måned så anbefaler vi at den får en tur i august så den har alle de næringsstoffer den har brug for. Husk at følge vejledningen på det produkt du køber så du ikke risikerer at "over gøde" og skade plænen, frem for at gavne den. 

Havens Augustmagi: Sol, Sommerblomster og Sprudlende Haveglæde i fællesskab med børnene!

August er en vidunderlig tid at tilbringe kvalitetstid i haven med dine børn. Det ofte solrige vejr og den frodige natur giver en perfekt kulisse for sjove og lærerige udendørs aktiviteter. I år har ungerne en lang sommerferie og skolen starter først igen midt i august så det er om at opfordre dem til at bruge haven og nyde de sidste sommerferieuger. 

Hold en havevandingsfest og kombiner en vedligeholdelsesopgave med en leg. Giv børnene en spand og nogle vandkander og lad dem hjælpe dig med at vande blomsterbede og krukker. Giv dem en vandslange og inddrag dem i vandingen af fx planterne og afgrøderne i drivhuset. Lad det blive til en lille vandkamp med vandpistoler og vandballoner og nyd at temperaturen forhåbentligt indbyder til badetøj og vandsjov i haven. 

Lad ungerne udforske haven og de grønne områder med et kamera eller en mobiltelefon. Lad dem tage billeder af smukke blomster, insekter eller sommerfugle og foreslå at de skal vælge et billede som de derefter selv skal male et billede ud fra. Tag eventuelt blyanter og vandfarverne med ud i haven og lad dem male det som de synes var det fineste eller mest spændende de så på deres tur rundt med kameraet. 
Der er mange muligheder for at være kreative med materialer fra haven og området og der er mange sjove kunstværker der bare venter på at blive skabt. Lav fx blomsterkranse, bladeaftryk, mal på sten eller muslingeskaller fra stranden eller byg noget af grene og træ med hammer og sav. 

Skattejagter er noget de fleste børn elsker og det behøver ikke altid være den helt store udgave med 10 poster, quiz spørgsmål og udfordringer. Bed dem om at finde forskellige planter, blomster eller afgrøder baseret på ledetråde eller billeder og se hvor mange de kan genkende og finde i haven eller i området. Der findes også en del steder på nettet hvor man kan printe en “bingo” plade ud og sende med dem rundt i haven. Der findes både havebingo, plantebingo, skovbingo, strandbingo og insektbingo og det er en sjov måde at få dem med ud og bruge deres opmærksomhed og nysgerrighed på.  

Få professionel rådgivning og hjælp til planerne for din fremtidige have

Går du med tanker om et kommende haveprojekt? Ønsker du hjælp til planlægningen af dine havedrømme og dygtige folk til at udføre arbejdet?
Har du brug for faglig assistance til vedligehold af din have eller områder omkring erhvervsbygninger?  til at føre dine havedrømme ud i livet? Så har vi et team af dygtige, faglærte anlægsgartnere, der står klar til at hjælpe.

Kontakt os i dag og hør mere om, hvad vi kan gøre for dig.

Om forfatteren

Malene Vestermark

HR & Administrationsmedarbejder

Malene er blevet en del af Vestermark-familien gennem sit ægteskab og har fået stor kærlighed til alt, der har med haver, anlæg og virksomheden at gøre. Hun har dedikeret sig til at læse alt, hvad hun kan om haveverdenen, og hun er begejstret for at skrive om forskellige emner og temaer, der er relevante for virksomheden og anlægsgartnerfaget. I sin fritid har Malene har en særlig interesse for alle slags dyr, så hvis der på et tidspunkt dukket et indlæg om muldvarper, høns eller løbeænder i haven, kan du være sikker på Malene står bag. Til daglig sidder Malene på kontoret og tager sig af opgaver vedr. HR, administration samt opgaver knyttet til hjemmeside og sociale medier.

Hvad siger vores kunder om os

Michael, Bramming

Vores ønske var at få omlagt forhaven og både Andreas og Jørgen kom med gode inputs og forslag til forandringer inden opstart. Vores oplevelse af kontakten med dem undervejs var rigtig god og vi har fået stor glæde af den færdige forhave som løfter hele husets fremståen. Medarbejderne var høflige og hjælpsomme og lavede flotte resultater. Det var de samme folk der var tilknyttet projektet under hele processen, hvilket gav et rigtig godt flow. Vi har ikke fortrudt at vi gav Vestermark frie tøjler ift. ideer og vi kan varmt anbefale dem til andre

Hvad siger vores kunder om os

Elna & Karl Christian, Greves Gård

Vi har været super godt tilfreds med arbejdet, som I har udført.
Jeres folk er flinke og omhyggelige, og vi har allerede anbefalet jer til andre.
Så der kun godt at sige

Hvad siger vores kunder om os

Jenny og Bjarne, Ribe

Vi bruger Vestermark til vedligehold, beskæring mm. og vi er godt tilfredse. De gange vi har fået hjælp fra Vestermark, har det været helt i top og vi vil anbefale Vestermark varmt til andre

Hvad siger vores kunder om os

Susanne og Per, Ribe

Vi har brugt Vestermark igennem de seneste år til bl.a. vedligehold af haven, fået lavet terrasse, plantet træer/buske mv. Vi forbinder Vestermark med kvalitet, grundighed og erfaring. Vi sætter krav til udførelsen af arbejdet og det er indtil nu næsten blevet indfriet hver gang, de har været her. Vi har haft en periode, hvor kvaliteten ikke levede op til vores forventninger, men det blev løst hurtigt i ro og mag med ledelsen. Medarbejderne møder altid med et smil og er både kompetente og behagelige mennesker. Vi fortsætter det gode samarbejde og kan varmt anbefale Vestermark til andre

Hvad siger vores kunder om os

Lene og Erik, Esbjerg

Vi er yderst tilfredse med samarbejdet med Vestermark fra start til slut. De har været meget lydhøre for vores ideer, men også vejledt i andre retninger når der var behov for det. Vi havde et godt forhold til de dygtige og venlige medarbejdere, da arbejdet stod på.
Vi er meget glade for vores nye have

Hvad siger vores kunder om os

Per, Esbjerg

Andreas Vestermark var god til at lytte og forstå vores ønsker og kom også med gode forslag til ændringer i tilbuddet.
Udførelsen af arbejdet var meget effektivt og i top. Det var tydeligvis et stærkt team der udførte opgaven og som havde fokus på kvalitet også i valget af materialer - Vi fik det vi ønskede os. Kan kun anbefale Vestermark

Hvad siger vores kunder om os

Grete og Ib, Esbjerg

Vestermark udfærdigede et oplæg til en total omlægning af vores eksisterende have, hvor der blev lyttet til vores ønsker og de kom med gode råd. Vestermark var til stede for at opstarte sine folk og efter 11 arbejdsdage havde vi en helt ny have med tilhørende vandkunst, granit møbler samt nye belægninger.
Vi har ligeledes en vedligeholdelsesaftale med Vestermark og vi har i de sidste 17 år haft besøg af verdens bedste gartner, Jan, 3 gange årligt. Det betyder at haven er til stor glæde for os 365 dage om året. Vi kan på det varmeste anbefale Vestermark A/S