Så er det lysere tider, solen skinner og himlen er mere blå. Temperaturen stiger og træerne får grønne knopper – det er forår og lysten til at komme mere i haven topper. I april kan man for alvor fornemme foråret og at den lunere sæson er på vej. Vejret er ofte ret uforudsigeligt i april og kan byde på alt lige fra sol og lune dage til regn, blæst, sne og slud. Det er naturligvis ret afgørende for, hvad der kan lade sig gøre og ikke mindst hvad der giver mening i forhold til havearbejde – Men er man heldig kan man faktisk foretage sig ret meget i haven i april.
I år falder påsken i begyndelsen af april og det betyder for mange, at de får nogle sammenhængende fridage, hvor det er oplagt at gå i haven og sysle med opgaver og forberedelser til, at den igen skal indbyde til meget mere ophold. Sidste år var april en kølig måned og der var relativt mange frostdøgn. Om det bliver det samme i år eller om vi skal i haven med noget lunere vejr vil heldigvis snart vise sig.
Gød, gød så er du sød
At gøde haven er en af de bedste vedligeholdelsesopgaver man kan sætte sig for at udføre i april måned. Vi anbefaler at man både gøder græsplænen, bedene og ligeledes køkkenhaven, hvis man har sådan en. Gødningen er god næring til jorden og er med til at hjælpe planterne godt fra start og giver dem bedre forudsætninger for at klare sig godt i den kommende vækstsæson. De fleste vil gerne have et stort udbytte i køkkenhaven og ligeledes flotte, frodige og blomstrende planter, hvilket ofte kræver mere næring end jorden selv kan tilbyde planterne og det er her gødningen kommer ind i billedet. Det gælder om at ramme en god balance og tilføre næring til jorden uden at gøde alt for meget og både skade planterne og miljøet.
Den gødning man vælger at bruge, kan både være uorganisk eller organisk og der findes mange forskellige varianter så man kan vælge den der passer bedst til ens have. Hos os bruger vi en NPK-gødning (ikke organisk/kunstgødning) til nogle opgaver og en økologisk organisk jordforbedring/topdress til andre. Vi tager udgangspunkt i selve opgaven og hvad der giver mening for beplantningen, men også hvad kunden har af specifikke ønsker. Husk at hvis du har rhododendron og azalea i haven så skal de have surbundsgødning.
Græsplænen i april
Særligt græsplænen har brug en god opmærksomhed og en omgang gødning i april måned. Vintersæsonen er hård ved græsplæner og de vil som regel have fået pletter eller områder, der kræver en ekstra indsats for at blive pæn, tæt og grøn igen. Om vinteren bliver plænens rodnet svagere og jorden bliver meget blød. En nyere plæne med kun 1 eller 2 sæsoner i bagagen vil især blive noget medtaget i vintermånederne og har brug for ekstra omsorg når foråret kommer. Plænen bliver i vinteren meget sårbar overfor skader og det kan man naturligvis ikke helt undgå, hvis man fx har børn eller en hund som færdes på plænen, løber rundt og leger. Det kan da også sagtens udbedres i foråret, så den igen bliver stærk og pæn til sommersæsonen. En god tommelfingerregel er at give plænen kalk i marts og gødning i april – gør man det, så er man allerede godt på vej.
Hvis du gerne vil læse mere om pleje til græsplænen efter vintermånederne så se vores sidste blogindlæg fra marts måned, som handler om lige netop dette emne.
Muldvarper og tiltrængte skønhedsbehandlinger
Muldvarper kan have holdt fest i haven og der kan, hvis man er uheldig være muldvarpeskud mange steder på plænen. En vinter som den vi har haft i år har været lunere og mere våd end normalt og det betyder at muldvarperne har haft gode forhold og de har været særdeles aktive. Muldvarper kan bekæmpes på forskellige måder og vi anbefaler at man starter denne proces og derefter går i gang med at udbedre skaderne på plænen. Vi tænker der er mange haveejere som i år har haft udfordringer med mosegrise og muldvarper og det næste blogindlæg, som udkommer senere på måneden, vil derfor handle om netop dette emne.
Man kan vælge at udføre en skønhedsbehandling på hele græsplænen, hvis den er ekstra medtaget eller man kan nøjes med at behandle de områder og pletter, som må være opstået efter vinteren, muldvarper eller områder med meget mos. Har man et mos problem i sin græsplæne er det i slut marts eller april vi anbefaler, at man foretager en vertikalskæring – her sidder mosset nemlig mere løst. Vertikalskæring bør udføres inden efterbehandlingen/skønhedsbehandlingen foretages. Plejen af en plæne efter en vertikalskæring er afgørende for om græsplænen vil komme sig godt efterfølgende og at græsplanterne vil sprede sig og få overtaget de skallede pletter.
Få en fejlfri plæne: Plænedressing, græsfrø og kærlig pleje
En skønhedsbehandling af plænen betyder hos os, at man udlægger en plænedressing/topdressing på græsplænen og at man eftersår med græsfrø. En plænedressing/topdressing er en muld, som oftest er blandet sand. Det er jordens sammensætning i haven der afgør hvor stor en del af blandingen der bør bestå af sand og hvor stor en del bør være muld. Jo mere leret jorden er, jo mere sand bør der tilsættes til blandingen. Der kan købes forskellige plænedressinger med forskellige forhold mellem de to dele og ellers kan man altid selv blande mere sand i, hvis det er nødvendigt.
Vi bruger hos os en plænedressing som består af komposteret hestemøg og en fin harpet muld. Så tilsætter vi sand til blandingen i det forhold der giver bedst mening. Det er en let og porøs jord blanding som er nem at fordele ud over plænen og som let falder ned imellem græsstråene og udbedrer de små huller. Det medfører at jorden bliver jævn og flot uden lunker og gødningen i blandingen vil derudover fremme græssets vækstbetingelser. Afslutningsvis strøs der græsfrø ud over plænen eller de områder hvor der er behov for dette.
En sådan en skønhedsbehandling af plænen kan være lidt tidskrævende, men det er bestemt anbefalelsesværdigt, især hvis man har en græsplæne der har haft mosproblemer eller som i løbet af vintersæsonen er blevet skadet og ujævn mange steder.
Smut ukrudt!
Gennemgang af havens bede og en eventuel køkkenhave, hvor der fjernes ukrudt og jorden kultiveres, er endnu en god opgave at udføre i april. Nogle er måske allerede startet i marts måned med denne del af havearbejdet og det er kun en god ide at fortsætte. Den gode renholdelse af bedene og langs hækken vil nemlig være med til at give den ønskede beplantning gode vækstbetingelser og mulighed for hurtigt at sprede sig ud over de områder man ønsker. En tæt sammenvokset beplantning giver ikke meget plads til- eller mulighed for, at ukrudt kan spire og sprede sig, så det vil betyde mindre ukrudtsbekæmpelse i løbet af sommeren, hvis man kommer godt fra start i foråret. Ukrudtet er noget af det første der kommer vækst i ude i haven og det er derfor nemt at se det og få det hele væk i marts og april måned på frostfrie dage.
Jorden i køkkenhaven har ligeledes brug for både renholdelse, kultivering og muld/gødning, hvis man ikke allerede har gjort det. Har man haft et jorddække eller fx halm liggende over jorden eller over visse planter kan dette fjernes i løbet af april, hvis frosten er væk. Så får jorden igen mere luft og lys. Ligesom man bør lægge muld ud i køkkenhaven, bør man også fylde efter i store krukker og højbede, hvor jorden ofte er sunket siden sidste forår. God ren jord giver gode grønsager og flotte planter med gode vækstbetingelser.
Både marts og april er gode måneder til forspiring af grønsager til køkkenhaven. Man kan forspire i krukker indenfor eller i drivhuset og sætte planterne ud i løbet af maj og juni når det er varmt nok til dette.
Rengøring af fliser, udhuse og drivhuse
Har du et drivhus eller et udhus i haven giver det rigtig god mening, at give det en kærlig hånd og en god rengøring nu, inden det fyldes med nye lækre grønsager, planter i potter eller andet. Der kan i løbet af vinteren kan være visse insekter der har lagt æg og svampesporer der har overvintret i fx drivhuset og det skal fjernes inden der kan indrettes til en ny sæson. Det kan anbefales at man bruger brun sæbe og varmt vand og vasker hele drivhuset ned. Det vil være nok til at fjerne det hele og så kan man med god samvittighed sætte nye grønsager eller planter derind.
Der kan på det meste flisebelægning være kommet alger i løbet af den kolde og fugtige sæson og det kan man med fordel tage sig af i løbet af foråret. Den eneste regel er, at der generelt skal være en temperatur på over 10 grader inden man foretager algebehandlingen. April plejer at være en god måned til algebehandling fordi det ofte er en meget fugtig måned og det er også tit i løbet af denne måned at temperaturen når op på de 10 grader dagligt. Sidste år var april kølig og vi foretog derfor først algerens i slut april/start maj, men det kan være det ser anderledes ud i år og at det kan gøres tidligere.
Har man ikke selv lyst til at gennemføre en rengøring af sine terrasser og belægning findes der en del firmaer som tilbyder netop dette. Hos os er det også en del af den service vi tilbyder sammen med vores øvrige vedligeholdelses- og plejeopgaver.
Beskæring og plantning
Roser, lavendel og stauder kan beskæres i midten af april, medmindre vejret stadig byder på meget frost og sne, i det tilfælde bør man vente lidt. Når roserne beskæres, så skal man klippe lige ovenover et udadvendt skud. Denne form for grundige beskæring af roser må kun ske i foråret når frosten er væk og helst ikke på andre tidspunkter. Lavendel kan klippes helt ned til en højde på ca. 15 cm. Hortensia og sommerfuglebuske skal også beskæres når frosten er helt ovre og inden de skyder på ny, så her er vinduet for beskæring faktisk ret kort.
Er frosten ovre kan der ligeledes plantes nye stauder, buske eller træer. Det er vigtigt at vande ny beplantning, særligt i den første vækstsæson. Ny beplantning, som endnu ikke er godt etableret (sker efter 1-3 vækstsæsoner) har behov for kontinuerlig vanding for at klare sig godt. Generelt skal ny beplantning vandes en del mere end de fleste tror og den regn der kommer, er slet ikke nok.
Det er endnu lidt for tidligt at plante sommerblomster i sine krukker på terrassen, men man kan sagtens lave nogle flotte forårskrukker med diverse forårsblomster som fx hyacinter, løgvækster, stedmoder eller anemoner. Da der stadig kan forekomme frost, så det kan være en god ide at vælge krukker som kan holde til det og som med fordel har hul i bunden. Man bør ikke vande planterne i krukkerne ret meget da der ikke forekommer en ret stor fordampning pga. det kølige vejr.
5 gode råd og tips til haven i april
Giv græsplænen en god omgang opmærksomhed med gødning eller en grundig skønhedsbehandling og eftersåning.
Har du mosproblemer så er slut marts/start april et godt tidspunkt for vertikalskæring. Husk den efterfølgende skønhedsbehandling og pleje, så plænen kan komme sig godt ovenpå behandlingen.
Gennemfør beskæring af stauder og roser, samt hortensia hvis vejret tillader det.
Klargør køkkenhaven og dennes jord til den nye sæson. Rengør drivhus og/eller udhus med brun sæbe og vand.
Udfør grundig renholdelse af bede og fjern alt ukrudt inden havens beplantning for alvor kommer i vækst. Brug eventuelt algerens på belægningen, hvis temperaturen er over de 10 grader.