Havevedligeholdelse
Beskæring & Hækklipning
Ønsker du en korrekt og sikker beskæring af beplantningen i din have?
Vi har et kompetent hold af faglærte anlægsgartnere, der står klar til at komme ud med professionel hjælp til beskæring og hækklipning. Vi er fleksible i forhold til opgaverne og løser både store og små beskærings opgaver for privatkunder samt erhvervskunder. Alt fra pleje og beskæring af mindre hække og buske til beskæring af selv meget store træer og enormt høje hække.
Vi sørger altid for at lytte til dine ønsker, så du får et tilfredsstillende resultat i forhold til størrelse og form. Ønsker du for eksempel mere lys og plads i haven? En mere ensartet og tilpasset vækst i haven? Eller at skabe træer og hække i unikke former? Vores mandskab står altid klar med rådgivning, materiel og effektive løsninger, så du får den velplejede have, du drømmer om.
Ønsker du helt at fjerne et træ eller en hæk, tilbyder vi også hjælp til træfældning og stubfræsning og det kan du læse mere om her.
Vi kommer både ud til enkeltstående opgaver omkring beskæring eller hækklipning eller fortløbende, som en del af en fast vedligeholdelsesaftale.
Beskæring
Der kan være mange grunde til at man ønsker at få beskåret beplantning i haven; det kan være for plantens skyld, hvis den fx er beskadiget, angrebet af sygdom eller gør skade på anden beplantning eller for ens egen skyld fx ift. udseende, skygge/sol eller plads i haven.
Visse træer og buske kan beskæres om vinteren/tidlig forår, mens andre kun bør beskæres i sommer/efterår. De såkaldte blødere, Birk, valnød og ahorn, må kun beskæres med løv på. Det samme gælder i øvrigt for stenfrugttræer, som kirsebær og blommer, samt fersken, abrikos og nektarin. Frostfølsomme buske som fx rose, sommerfuglebusk, syrisk rose og lavendel tåler dårligt at blive beskåret om vinteren og de bør først beskæres når frosten er helt ovre.
Stedsegrønne nålebærende beskæres i april-maj eller august-september. Det vil sige lige før, eller lige efter vækstperioden. Ved beskæring i april-maj opnår man, at ny væksten følger lige efter beskæringen, og at de dermed hurtigst mister den stramme form. Er det til gengæld den klippede, stramme form, man ønsker, er det først og fremmest klipning/beskæring i august-september, der skal til, plus som regel en trimning i løbet af sommeren.
Når man beskærer i sommermånederne, så heler planten hurtigt, da den er i vækst. Hvis du vil begrænse plantens størrelse, så er det en fordel, da den ikke sætter så mange nye skud efter sommerbeskæring. De fleste planter tåler sommerbeskæring, men da der i forvejen er mange opgaver i haven om sommeren så foretrækker mange at beskære det som kan tåle det i vinter/forårsmånederne.
Vinterbeskæring af planter og træer
Visse træer og buske har glæde af at blive beskåret i vintermånederne og derfor bruger Vestermark A/S´ grønne team bl.a. vintermånederne på at beskære, både stor og lille beplantning, for vores kunder. Det gælder både i forhold til vores faste vedligeholdelses kunder, men også i forhold til engangsopgaver.
Perioden mellem januar og marts er god i forhold til at få taget sig af de planter, som har godt af beskæring og tilretning i vintermånederne. Vores gartnere på det grønne område ved lige præcis hvilke planter der har godt af vinterbeskæring og hvilke der skal beskæres på andre tidspunkter af året.
Fordelen ved vinterbeskæring er at planterne vil sætte nye flotte skud til foråret, hvilket er en fordel hvis du ønsker en kraftigere, tættere og større. På samme måde har de fleste planter smidt bladene når vintermånederne kommer og det bliver derfor nemmere, at komme til at skabe et pænt resultat med den rette udformning på busken eller trækronen. Vi har masser af erfaring med brug af motorsav, motorstangsstav og beskæring fra lift og vi kommer gerne ud til jer og hjælper med de helt store træer. Hos os er sikkerheden i orden og vi har det rette grej i forhold til at kunne udføre opgaven bedst muligt.
Der er visse ting man skal være opmærksom på ift. vinterbeskæring. Hvis der fx er meget frost både nat og dag bør man vente lidt med beskæringen. Hård frost kan nemlig betyde frostsprængninger på planterne og det er i dette tilfælde bedre at vente til man igen rammer en periode med plusgrader. Det er endvidere ikke alt beplantning der kan tåle beskæring om vinteren og det bør man tjekke inden man begynder at klippe.
Du er velkommen til at kontakte os og få et tilbud på professionel håndtering af dine vinterbeskærings opgaver i haven eller omkring din virksomhed.
Hækklipning
Klipning af hækken er en vigtig beskærings opgave i haven eller omkring en ejendom. Hækken kan være en god tilføjelse i haven, da den fx sikre privatliv i haven, men den skal løbende vedligeholdes så standen holdes god; her er klipning og trimning et meget vigtigt aspekt.
Beskæring eller trimning af hæk er ikke det samme, som når man reelt set klipper hækken. Beskæring af en hæk er når man fjerner døde eller syge grene og trimmer tilbage for at skabe den ønskede form. Det er en opgave der er bedst at udføre sidst på vinteren, når saften stadig flyder i grenene. Dette vil være med til at mindske sandsynligheden for, at sygdomme trænger ind i hækken. Beskær aldrig mere end en tredjedel af grenenes samlede længde på én gang. Dette vil være med til at sikre, at hækken kan komme sig efter beskæringen.
Det anbefales generelt at klippe hæk sidst på foråret eller først på sommeren. Det skyldes, at mange fugle bygger rede i hækkene om foråret, og du ønsker naturligvis ikke at forstyrre dem. Du kan godt klippe din hæk tidligere, hvis den er blevet forvokset allerede – En regelmæssig klipning giver en tættere hæk, men man skal være opmærksom på ikke at klippe når der er fugle unger i rederne.
Du bør være forsigtig med at klippe hækken i sensommeren, hvor den stadig kan nå at sætte nye skud. Hvis du klipper hækken senere end i starten af september, vil de nye skud ikke have tid til at modne, inden det bliver koldt. Dermed kan du risikere, at hækken får frostskader.
Hækklipning, hvad koster det?
Hos Vestermark A/S tilbyder vi professionel assistance til hækklipning som en del af den faste aftale eller som engangsopgaver fx to gange årligt. Hækklipning er tidskrævende og man bør have det helt rette udstyr for også, at sikre sikkerheden undervejs. Vi tilbyder professionel beskæring samt klipning af hæk og gør vores for at du kan få et flot og holdbart resultat. Prisen på hækklipning varierer naturligvis efter hvor mange meter hæk der er tale om, hvor høj den er, hvilke materialer og maskiner man har behov for og om grenaffald skal bortkøres.
Mange grundejerforeninger har regler om hækklipning mindst 1 gang årligt, typisk før skt. Hans. De fleste vælger at klippe igen i start september, men det afhænger også lidt af hvilken hæk plante man har. Vores grønne gartnere arbejder grundigt efter den bedste fremgangsmåde og kender til de forskellige hæk typer og hvad man bør være opmærksom på i forhold til både beskæring/trimning samt klipning.
Prisen på hækklipning afhænger af størrelsen og hvilke materialer der er nødvendige for at kunne udføre opgaven. Jo mere hæk du har jo længere tid, vil opgaven tage. Det er ligeledes af betydning hvilken type hæk der er tale om, da maskinerne og fremgangsmåden kan variere lidt. Det er muligt at bede vores gartnere om at fjerne alt grenaffald og køre det bort og vi sørger naturligvis for at efterlade din have eller dit grønne område så pænt som muligt.
Har du lyst til at høre mere om vores haveservices og ønsker du et tilbud på fx beskæring og hæk klipning, så er du velkommen til at kontakte os og få en snak om dine haveopgaver.
Ofte stillede spørgsmål
Hvornår er det bedst at beskære hæk?
Hvornår kan man beskære træer og buske?
Hvornår er det bedst at beskære hæk?
Det afhænger af hækkens type hvornår den har bedst af at blive klippet og hvor mange gange på sæsonen det er nødvendigt. En bøgehæk, som er et populært valg, kræver en klipning i fx juni og nogle gange igen i september.
Hvornår kan man beskære træer og buske?
Det afhænger af træet eller buskens type og det er vigtigt ikke at beskære på de forkerte tidspunkter. En del træer kan med fordel beskæres i de kolde måneder, hvor væksten er i dvale og træet står uden blade. Andre planter kan ikke tåle en beskæring om vinteren, fx hortensiabuske som først kan beskæres når alt frost er helt ovre, da de ellers får frostskader.