Havevedligeholdelse
Græspleje
Vi løser opgaver i alle størrelser inden for græspleje – lige fra pleje af en lille baghave til fortløbende vedligehold af store plæner ved firmaer, i parker, sportsanlæg og på golfbaner m.v. Vores tilbud om pleje kan f.eks. inkludere: græsslåning, plæneluftning, gødskning, vanding, mosbekæmpelse, fjernelse af blade og eftersåning.
Vi har også ekspertise i bekæmpelse af specifikke problemer, såsom ukrudt, huller, mosegrise, muldvarpe og visne pletter forårsaget af fx stankelbens angreb.
Vi sørger for at vores grønne gartnere er opdaterede på den nyeste viden omkring græspleje og at de har de rette certifikater i forhold til fx bekæmpelse af muldvarper.
Vi tilbyder professionel græspleje til både privatpersoner, virksomheder og større offentlige områder. Vi tilbyder både faste vedligeholdelsesaftaler, hvor græspleje og græsslåning kan være en del af plejeplanen eller engangsopgaver ift. de gøremål eller udfordringer der måtte være med din plæne. Vi har de rette maskiner og det rigtige grej i forhold til at kunne hjælpe dig med pleje, vedligehold og reetablering af plæner.
Pleje af græsplæne
Omhyggelig pleje og vedligehold af græsplæner er en rigtig god ide, da man både forebygger problemer med fx mos, ukrudt og visne pletter og samtidig får en smuk og grøn plæne. At så græs på et areal er faktisk ikke den nemmeste, mest vedligeholdelsesfrie løsning i haven, da en plæne tværtimod har brug for en del pleje og opmærksomhed.
Vi anbefaler at man i vækstsæsonen (marts – oktober/november) klipper sit græs ca. 2 gange ugentligt og at man 2-3 gange om året skærer kanten langs plænen. Vi anbefaler endvidere at man fjerne blade i forår og efterår og river dem helt væk fra plænen.
En veletableret græsplæne kan sagtens holde til tørkeperioder, men vi anbefaler at man vander, hvis man vil holde væksten i gang og ukrudtet nede. Skulle der være vandingsforbud vil græsset visne og ukrudtet vil vokse, men når der igen kommer nedbør, vil græsset vokse, mens ukrudtet vil mindskes.
Græsplæner har behov for gødning 1-3 gange årligt, fordelt indenfor vækstsæsonen. Det gælder særligt i de tilfælde, hvor man afriver og fjerner det afklippede græs, som ellers ville tilføje plænen visse næringsstoffer. Græsplænen kan også have brug for at få tilført kalk. Kalk til græsplænen vil hæve jordens surhedsgrad (pH), og det giver græsset bedre vækstbetingelser. Hvis jorden er for sur, vil græsset trives dårligt, og der vil komme meget mos i plænen. Det bedste tidspunkt at kalke på er i marts eller april før man gøder første gang.
Alle ovenstående plejeopgaver tilbyder vi at tage os af for dig og du er velkommen til at kontakte os og få et tilbud til en fast vedligeholdelsesaftale ift. din private have eller område omkring fx et firma.
Græsslåning
Græsslåning er en tidskrævende opgave, som vi gerne hjælper med. Vi har udstyret til både at håndtere store og små opgaver indenfor klipning af græsplæner. Fra marts/april og indtil oktober anbefaler vi græsslåning 1-2 gange ugentligt og det er en opgave vi, hvos Vestermark, gerne vil håndtere for dig.
Vi klipper græsset ned til de anbefalede 3-4 cm og bestræber os altid på at efterlade dig med et flot og tilfredsstillende resultat. Græsset bør ikke klippes kortere, da det vil svække rodnettet og give ukrudt og mos muligheden for at overtage dele af plænen. Man bør derfor ikke forsøge at spare tid på græsslåning ved at klippe det meget langt ned, da det vil medføre udfordringer på lang sigt.
Har man været væk på ferie og græsset i mellemtiden er blevet meget langt, anbefaler vi at det klippes over flere omgange så der ikke lægger sig en tung dyne af afklippet græs på plænen. Alternativt skal man bruge opsamler eller rive det afklippede græs af efterfølgende.
I efteråret når vækstsæsonen når sin ende anbefaler vi at græsset klippes ned til 4 cm. Så har plænen mulighed for at få udnyttelse af den smule dagslys der er på den tid af året og vil samtidig være bedre beskyttet imod vinterens frost og sneskimmel.
Langs plænens kanter vil græsset sprede sig og løbende vokse ind i tilstødende bede. Så hvis man ikke har kantafgrænsning med sten eller fx corten så bør man skære kanterne 1-2 gange i løbet af vækstsæsonen. Det er vigtigt, at du får styr på græskanterne i tide, så du ikke også skal bruge store mængder tid på at luge i de forskellige bede op til plænen. Samtidig giver flotte afrettede kanter et flot og velplejet udtryk til græsplænen som helhed.
Kontakt os og hør meget mere om, hvad vi kan tilbyde jer inden for græspleje, græsklipning og græs såning.
Luftning og vertikalskæring af græsplæner
Luftning af plænen er endnu en opgave man kan vælge at gennemføre 1 gang om året i fx marts/april eller august/september. Her enten river man sin plæne godt igennem eller bruger en vertikalskære til formålet.
Luft og lys er vigtig for plænens betingelser og det kan man tilbyde dens rodnet, når man får kradset og hullet plænens filtlag på denne måde. Samtidig fjerner man ved en sådan proces det uønskede mos man måtte have i sin plæne, men indimellem er vertikalskæring ikke den rigtige løsning og det skal overvejes inden man giver sig i kast med processen.
Vertikalskæring er nemlig ikke en let proces og gør man det ikke korrekt, eller har man ikke det rigtige udstyr, ødelægger man mere, end man gavner. I man tilfælde kan man komme til at svække sin plæne unødvendigt og give den forringede betingelser på lang sigt.
Derfor anbefaler vi altid at du tager en gartner med på råd ift. vertikalskæring og at du lader professionelle om at udføre arbejdet.
En meget afgørende ting for at vertikalskæring vil have en god effekt er endvidere at der er styr på plejen af plænen efterfølgende. Vi oplever ofte at private personer, som selv har været i gang, kan komme til at skære for dybt eller ikke får hjulpet plænen tilstrækkeligt bagefter og så vil resultatet ikke blive godt.
Vi anbefaler at du spørger en gartner til råds og her står vi klar med den vejledning du måtte have brug for. Vi finder sammen med kunden ud af om vertikalskæring er den rette løsning for netop den græsplæne og udfører naturligvis arbejdet på faglig og professionel vis så resultatet bliver så godt som muligt.
Udfordringer og skadedyr i græsplænen
Skadedyr eller fx senegræs og mos i græsplænen er udfordringer, som kan være svært helt at undgå. Afhængigt af hvilke problemer der opstår, er der heldigvis mulighed for igen at slippe af med dem og her står vi klar til at hjælpe.
Nogle skadedyr kan bekæmpes og plænen kan reddes, mens andre ikke kan og det ender i nogle tilfælde desværre med, at kræve en omlægning af plænen.
Muldvarper er et dyr, som kan være skyld i store bare pletter på plænen, mange muldvarpeskud samt lunker og ujævnheder i hele plænen pga. de mange gange under jorden. Der findes forskellige måder at bekæmpe muldvarper på fx med fælder, skræmmeapparater eller med gaspiller. Vores grønne gartnerne er certificerede i muldvarpebekæmpelse og vi rykker gerne ud til din have eller større grønne område og hjælper dig med at håndtere problemet og få plænen tilbage til sit flotte grønne udseende.
Stankelbenslarver er et andet skadedyr, som vi møder oftere og oftere og som mange private haveejere henvender sig omkring. Larverne trives godt i græsplæner og pga. de mere milde vintersæsoner så overlever de i højere og højere grad. De spiser græssets rødder og kan derfor gøre enormt stor skade på en eller flot græsplæne. Desværre er stankelbenslarver svære at bekæmpe nemt og effektivt og det vil som oftest kræve en grundig eftersåning/omlægning af plænen.
Er du i tvivl om hvordan du bedst hjælper din plæne af med dens udfordringer og ønsker du professionel håndtering af problemerne, så er du velkommen til at kontakte os og få en drøftelse og et tilbud.
Vi anbefaler at du reagerer på problemerne hurtigst muligt og vi hjælper både med engangsopgaver eller tilbyder faste plejeaftaler, hvor din græsplæne kan være i centrum.
Ofte stillede spørgsmål
Hvad koster det at få klippet græs?
Kan man slå græs i marts?
Hvor tit skal man gøde en græsplæne?
Hvad koster det at få klippet græs?
Er der tale om en lille græsplæne koster det ”bare” den timeløn den grønne gartner forbruger på opgaven, hvor der benyttes en almindelig plæneklipper. Er der tale om store græsarealer er det timelønnen og dertil et tillæg for den maskine, som benyttes. Vores grønne gartnere koster 450 kr + moms i timen og hos os betaler man for det påbegyndte kvarter.
Kan man slå græs i marts?
Hvis marts måned har været usædvanlig lun og der er kommet vækst i græsset kan det fint slås ned til en 4-5 cm. Er det endnu koldt og er der ikke kommet gang i væksten er det bedre at vente med klipningen og i stedet starte med en omgang kalk.
Hvor tit skal man gøde en græsplæne?
En græsplæne har godt af en omgang gødning 2-3 gange i løbet af vækstsæsonen. Man skal ikke gøde for tidligt på året, men vente til der er kommet vækst i græsset. Den ene af gangene, fx den i efteråret, kan eventuelt erstattes af en skønhedsbehandling med topdressing og eftersåning.